NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY    KONTAKT REGISTRACE  KOŠÍK  PŘIHLÁŠENÍ
Facebook Instagram Pinterest Tiktok Youtube Linkedin

TIPY

SOUTĚŽE (49)

Na výlet (27)

Na hřiště (3)

Za kulturou (34)

Jemná motorika (1)

Na kafíčko (4)

Do restaurace (1)

Na čtení (52)

Doporučujeme (37)

Domácnost (2)

Na koupání (4)

Život s dětmi (18)


IQ HRY

VÝTVARKA

RECEPTY

TESTOVÁNÍ

KE STAŽENÍ



AKTUALITY


OTESTOVÁNO BOLL
12.05.2022


Testování Boll
04.08.2021

více aktualit ...
Autor: petra TND

CHROCHTÍK A KVÍKALKA

Na knížku jsme s Matildou narazily na Knihexu a od té doby je na stolku u postýlky. Krásný příběh o hledání osobního štěstí. A kde je to vaše "blýskavé prasátko"?

Nádherně ilustrovaná knížka s příběhem plným dobrodružství oceněná dvěma Zlatými stuhami pro mladší děti a začínající čtenáře od Ester Staré a Martiny Matlovičové. Vydalo nakladatelství 65.pole v edici pro děti Políčko.

Ester Stará má na svém kontě již několik knih pro děti, zejména logopedicky zaměřených (Mařenka už říká Ř, Žežicha se neříká, Žvanda a Melivo), protože ona sama je logopedka a speciální pedagožka a v neposlední řadě i maminka tří kluků. Velkoformátovými ilustracemi příběh dvou prasátek vybavila Martina Matlovičová, jedna z nejtalentovanějších výtvarnic své generace. Autorky se již setkaly při práci na knize A pak se to stalo!, za kterou následně získaly prestižní ocenění White Raven udělované Internationalen Jugendbibliothek v Mnichově a Zlatou stuhu za ilustrace.

Příběh není nijak složitý – Chrochtík a Kvíkalka se vypraví do světa, aby našli ono „blýskavé prasátko“. V lese potkají sovu, ve městě potkana a uvrčeného psa, pak je málem sežere zlý vlk. Svět prostě není bezpečný pro malá růžová prasátka. A ve chvíli, kdy se vzdají naděje, že uvidí, po čem toužili, přijde překvapení. Jaké? To si v půvabné knížce přečtěte se svými dětmi.

K tomu je totiž určená – pro předčítání malým dětem od věku, kdy udrží chvilku pozornost. Textu na stránkách je minimum, důraz je položen na velké množství ilustrací, které jsou vlastně kolážemi. V obrázcích se dají najít útržky map, novin či výseky reprodukcí a zadních stran hracích karet. Se staršími dětmi u nich můžete hrát vyhledávací hru: najdi malou myšku, najdi pejska, najdi útržek z novin. Ve velkých celoplošných ilustracích můžete strávit čas i pátráním po utajených komiksových bublinách a bavit se jejich čtením. Třeba když chlupaté prase divoké vidí růžová holá prasátka, zašeptá si pro sebe do bubliny: „Asi zajdu na depilaci.“ Což rozesměje i předčítající rodiče nebo puberťáky. Malí čtenáři se mohou pustit do čtení sami – písmenka jsou velká a výrazná.

Autorka textu dbá i na opakování dialogů, aby si je děti snadno zapamatovaly a podtrhuje i přirozený hlas zvířátka (sova protahuje ú, pes vrčivé er, potkan pištivé í). A pochopitelně celý příběh dospěje i k poučení, že všude dobře, doma nejlépe.

Více info zde.







VYTISKNOUT AKTIVITU

KOMENTÁŘE

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat


Zatím nikdo nic nenapsal ...

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT

O NÁS / BLOG / FOTOGALERIE / OBCH.PODMÍNKY (c) 2014 - 2024 testovanonadetech.eu
MEDIA / PARTNEŘI / PODMÍNKY UŽITÍ / KONTAKT grafika: vatiklan.cz
Barion