NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY    KONTAKT REGISTRACE  KOŠÍK  PŘIHLÁŠENÍ
Facebook Instagram Pinterest Tiktok Youtube Linkedin

RECEPTY

Polévky (13)

Pomazánky (9)

Saláty (4)

Bezmasá jídla (28)

Jídla z masa (4)

Dezerty (47)

Cukroví (22)

Nápoje (7)

Domácí pečivo (11)

Ingredience (2)

Ostatní (3)

Články (4)

Zavařování (2)


IQ HRY

VÝTVARKA

TIPY

TESTOVÁNÍ

KE STAŽENÍ



AKTUALITY


OTESTOVÁNO BOLL
12.05.2022


Testování Boll
04.08.2021

více aktualit ...
Autor: dasa TND

10 KROKŮ K JARNÍMU RESTARTU TĚLA I DUŠE

Na jaře se to většinou hemží  na isnternetu samými očistami.  Sice kalendářně ještě jaro ne, ale biolgicky Jenže většinou bývají dost zásadní a ne vhodné úplně pro každého. Nemluvě o tom, zda jste třeba kojící maminka. A taky…není to jen o jídle… Třeba vás bude inspirovat 10 bodů, jak to dělám po zimě já.

1.RÁNO DĚLÁ DEN

Ráno to bývá pěknej šrumec. Zvláště v rodinách s malýma dětma :-) Znáte to. Já někdy zjistím, že je skoro poledne a já v tom letu zapoměla snídat a i pít! O setrvávání v pyžamu nemluvě:-) A co teprve maminky, co vedou děti do školky a pak pádí do práce. Ráno je ideální si před snídaní dát sklenici vlažné vody a ideálně s jablečným octem. Jablečný ocet je tak trochu zázrak. Detoxikuje, vyrovnává pH v těle, obsahuje zdroje přírodních enzymů a tím ničí kvasinky v našem těle a prý se po něm taky hubne :-)

Jak to dělám já: Ještě večer si připravím skleničku s vodou a jablečným octem a dám ji do kuchyně vedle varné konvice, abych ji měla hned po probuzení jako první na očích, když jdu vařit všem čaj. A i když mám v tom okamžiku jen jednu volnou ruku (ve druhé mám miminko), v pohodě to zvládnu i jednoruč:-)

2.ZAHŘEJTE SE

Sice už je jaro za dveřmi, ale občas stále po ránu pěkně přituhuje. A  my si vesele dáváme zmrzliny, nápoje s ledem, jíme jídlo hned po vyndání z lednice. A pak nás trápí rýma, kašleme a jsme zimomřiví. Ale logicky, když se nad tím zamyslíme, když je zima, že by člověk raději nevylezl, tak je potřeba se především zahřát a to nejen zvenku pořádným oblečením.

Jak to dělám já: Přes den popíjím vlažnou nebo teplou vodu a obecně se snažím nepít nic ledového. Teď v zimě si třeba s dětmi vaříme ráno polévky (v těch dnech, co to stihnu:-) ), a je to teda super. Krásně vás to prohřeje a nakopne do celého dne. Když si vzpomenu na dobu ještě nedávnou,kdy jsem byla ráno schopna  narychlo do sebe hodit ledovej jogurt z lednice a pak jsem se divila, že mám hned hlad a je mi zima:-) Jasně, řeknete...Když je na to čas...Já s tím taky pořád bojuju. Ale dělám to tak, že si večer připravím zeleninu na polévku už do hrnce, a ráno jen buď podusím a pak zaleju vývarem a nebo rovnou zaleju vývarem, zapnu a než obstarám děti, je hotovo. Pro inspiraci mrkněte sem.

3.ZELENÁ JE DOBRÁ 

Zaklínadlo zní chlorella a zelený mladý ječmen. Ne nebojte, opravdu nejsem dealer :-) Zkuste si je sehnat a vyzkoušet. Kolem těchto dvou “super” potravin jsem kroužila hodně dlouho. A protože se snažím nepodléhat módě i ve stravování, a nejraději si vše vyzkouším, tak jsem vyčkávala. Pak ale s druhým těhotenstvím přišla obrovská únava. Tak jsem do toho šla. A pokračuji i teď, když kojím.

Jak to dělám já: Ráno si v obyčejné uzaviratelné skleničce rozmíchám lžičku nebo dvě zeleného ječmene ( je umletý na prášek) a tím  nalačno zapiju třeba tři tablety chlorelly. Pokud ale ráno zapomenu, dám si to kdykoliv během dne, ideálně mezi jídly - pokud teda nějaký jídlo stihnu :-)

4.CO MÁM POŘÁD VAŘIT ? 

Všechny maminky, co mají děti a vaří denně pro rodinu, určitě pořád řeší tohle dokola. Aby to bylo rychlé, pestré, aby na to byly suroviny a aby to nebylo stále dokola a aby nestály u plotny věčnost.

Jak to dělám já: Já doma vařím jak obědy, tak i večeře. A vlastně někdy i teplou snídani a pak různé svačinky. Takže ještě donedávna jsem se permanentně hroutila, co že mám zase vařit :-) A to vařím ráda:-) Takže nutně nastoupilo plánování. Používám tabulky v aplikaci Google, takzvané Google docs. U nich je výhoda, že jsou stále k dispozici, když máte po ruce internet. Takže můžete do nich koukat třeba na telefonu. Ale pokud nemáte účet na Googlu, tak to samozřejmě nevadí. Prostě si udělejte tabulku v jiném programu. Já si do tabulky třeba házím i odkazy na jídla, co najdu na internetu. A pokud nejste tabulkovej typ a neradi techniku, prostě vezměte kus papíru a napište si jídelníček jako v Pelíšcích :-)

5.UMŘU BEZ MASA?

Když to nezkusíte, nebudete vědět:-) Teď vážně. Pokud jste zvyklí jíst maso několikrát do týdne, zkuste si dát třeba týden bez jakéhokoliv masa. Odlehčíte tělu a rozhodně to vašemu organizmu neuškodí v tak krátké době. Pokud maso třeba jíte jen jednou týdně, tak si zkuste nastavit třeba delší masopůst.

Pokud kojíte, ponechte si v jídelníčku kvalitní ryby v různých podobách.

A co tedy vařit bez masa? Mrkněte k nám pro inspiraci.

 6.SLADKÁ VÁŠEŇ 

Máte sladký život? :-) Tak co si ho ještě pěkně přisladit nějakými dobrotami, ale ve kterých není ani gram cukru? To zní dobře ne? Receptů tady najdete hned několik.

Jak to dělám já: Chuť na sladké dobroty mám prostě v povaze:-) Jde to ale i zdravěji. Pokud nestíhám udělat nějakou dobrotu, tak mám vždy ve skříňce 70% nebo i 80% kvalitní čokoládu a pak kupu sušeného ovoce. Ale většinou tahle chuť je zástupná...Prostě vaše tělo volá po odpočinku a relaxu…

7.BÝT NAKVAŠENÁ?

Raději než být nakvašená, dejte si  rychle kvašenou zeleninu :-) Je vynikající na úpravu trávení, obsahuje velké množství přirozeného vitaminu C a kupu prospěšných enzymů. V zimě a na jaře vás náležitě nakopne:-) Stačí, když si dáte denně alespoň jednu velkou lžíci této zeleniny jako doplňěk na talíř k obědu nebo večeři. A dětem tak od roku a půl je už také dobré dávat malé množství, pokud jim chutná.

Jak to dělám já: Většinou si kvašenou zeleninu nakládám doma, ale upřímně - častokrát taky nestíhám, tak si ji kupuju ve Zdravé výživě. V obchodech ji najdete pod názvem “pickles”. Znamená to krátkodobě kvašená zelenina. Většinou je to směs mrkve a zelí, někdy i s cibulí.

8.CHCE TO VZDUCH

To, že vás čerstvý vzduch osvěží, zlepší náladu, čteme všude. Ale jak to udělat, když máte děti, doma je pořád kupa práce a nejste moc “hřišťovej typ” ? Plánujte si třeba výlety. Můžete se inspirovat i u nás , kam jsme s dětmi vyrazili my.

Jak to dělám já: Snažím se vymýšlet alespoň minimální pohyb mimo domov při běžném fungování s dětmi. Např. jsem pořád jezdila autem do školky pro starší dcerku. Bylo to rychlé, jednodušší šoupnout miminko do sedačky a za 10 minut být tam. Ale teď beru miminko do šátku nebo kočárku a uděláme si z toho výlet. Je to pěkně do kopce, tak nám to zabere tak 45 minut chůze. A zase 45 minut zpět :-)

Pak jednou týdně, když starší dcerka není ve školce, plánujeme delší výlety všichni tři a někdy přibereme i ostatní maminky.

 9.POTĚŠENÍ NADE VŠE

Sami asi víte, že stav vašeho těla je neoddělitelně spjat se stavem duše:-) Proto je navýsost důležité se hýčkat, byť malými radostmi. Plánujte si potěšení, dělejte každý den radost sobě i někomu dalšímu.

Jak to dělám já:  Mám takový “seznam potěšení”. Jsou tam knížky, kurzy, nebo přání typu- dát si v klidu čaj, nohy nahoru a 15 minut si číst :-) A pak, když už mám pocit, že na mě vše padá, mrknu na seznam, a nějaké přání si pokusím splnit. Fakt to funguje a já jsem najednou osvěžená a mám energii jít dál.

10.NEOBĚTUJU SE

Občas slýchávám od maminek, že mají pocit, že v okamžiku příchodu dětí do života musely spoustu věcí obětovat. Nebo že se obětují pro rodinu. Nebo jsem nedávno slyšela…”tak já se teda obětuju a půjdu si s Tebou hrát.”

Jak to dělám já: Já mám bohužel kolikrát tendence starší dcerku odbývat slovy…”potřebuji teď uvařit, potřebuji teď uklidit” atd…. Ale zjistila jsem, že vše jde skloubit. Někdy si s ní jdu pohrát třeba jen 10 minut ale opravdu plně se ji věnuji, a ona je šťastná a pak si třeba další hodinu hraje sama. Nebo se mnou vaří. Nebo se mrknu k nám na web, jakou rychlou aktivitku (buď nějakou výtvarnou nebo IQ hru) můžu připravit třeba na kuchyňském stole a takhle můžu vařit a přitom i být zároveň s hrající si dceruškou. 

Přeju příliv energie a radostné jaro!

Dáša

 

 





VYTISKNOUT AKTIVITU

KOMENTÁŘE

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat



Mihee
Dekuji, to jsme vazene potrebovala precist, delam to podobne, ale i tak me to hodne obohatilo.
22.02.2017 22:30

O NÁS / BLOG / FOTOGALERIE / OBCH.PODMÍNKY (c) 2014 - 2024 testovanonadetech.eu
MEDIA / PARTNEŘI / PODMÍNKY UŽITÍ / KONTAKT grafika: vatiklan.cz
Barion