NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY    KONTAKT REGISTRACE  KOŠÍK  PŘIHLÁŠENÍ
Facebook Instagram Pinterest Tiktok Youtube Linkedin

TIPY

SOUTĚŽE (49)

Na výlet (27)

Na hřiště (3)

Jemná motorika (1)

Za kulturou (34)

Na kafíčko (4)

Do restaurace (1)

Na čtení (52)

Doporučujeme (37)

Domácnost (2)

Na koupání (4)

Život s dětmi (18)


IQ HRY

VÝTVARKA

RECEPTY

TESTOVÁNÍ

KE STAŽENÍ



AKTUALITY


OTESTOVÁNO BOLL
12.05.2022


Testování Boll
04.08.2021

více aktualit ...
Autor: petra TND

AHOJ SOCHO - MĚSTEM S OTEVŘENÝMA OČIMA

Znáte dobře místo, kde bydlíte? Ať už máte doma malého umělce nebo umělkyni, rádi bychom vám představili knihu Ahoj socho - městem s otevřenýma očima. Protože tato interaktivní knížka s čtivým textem, množstvím kreseb a vtípků, fotografií uměleckých děl ve veřejném prostoru, i osobitým vyprávěním vybraných výtvarníků, vás a vaše děti vtáhne do zkoumání vašeho okolí z nové perspektivy!

Kniha Ahoj socho totiž předkládá otázky a tvůrčí úkoly, při kterých se vaše procházky městem zcela promění. Budete všímavější, budete se jinak dívat, hrát si a experimentovat. Nakreslíte s dětmi mapu čtvrti, kde bydlíte, popřemýšlíte o tom, kde má město srdce, co je pro čtvrť typické, podle čeho se orientujete a co zde máte rádi. Vytvoříte si pohlednici ze svého bydliště se známými místy i skrytými poklady. Všimnete si vizuálně zajímavých míst ve vašem okolí. Děti to umí skvěle a pomůžou vám ;-) Upozorní vás třeba i na fjordy v dešťových kalužích, dinosaury v prasklinách chodníků nebo magické obrazce na vratech a poklopech kanálů.

Kniha ukazuje také několik báječných tipů na hry do města. Například Objevitel, Detektiv, Kartograf, Socha nesocha, Upeč sochu, Frotáže, naše oblíbená hra Tajemný tvůrce a Hračka na výletě a mnoho dalších.

Vezmete s dětmi jejich oblíbenou figurku na výlet a vymyslíte pro tuto sochu ideální místo. Můžete ji i vyfotit z nejlepší perspektivy. Také můžete s dětmi vytvořit vlastní sochu ve veřejném prostoru a sledovat reakce okolí. Popovídáte si o významech soch, dobách jejich vzniku i pomíjivosti.

Umělecká díla ve veřejném prostoru často dospělí míjí a nepřemýšlí o nich. Děti ano. A tato kniha je založena na objevování, dozvídání se zajímavostí. Porozumět uměleckým dílům roztroušeným v pražském veřejném prostoru jim nyní může pomoci i tato kniha. Setkáte se v ní s různými podobami soch od kamenných a bronzových figur, abstraktních děl, street artu, až po díla, která umělci tvoří vlastním tělem, ze sněhu nebo trávy. Ukazuje sochy z pomíjivého materiálu například ledu, kde výtvarník pracuje s časem. 

Vedle současných tvůrců, z nichž Kateřina Šedá, Kurt Gebauer, Krištof Kintera a Denisa Václavová v knížce osobně vyprávějí příběh jednoho ze svých projektů, zde najdeme i pražské pomníky sv. Václava a mistra Jana Husa nebo sochy z Karlova mostu. Kniha popisuje zajímavé známé i méně známé sochy a umělecké projekty zejména v Praze. Poslední část knihy vám tak může být s dětmi průvodcem Prahou, např. cestou hrdinů - přes Karlovův most na Kampu, se zastávkou u zdi Johna Lennona, procházkou po Letné, s popisem všech zajímovostí o sochách, které cestou potkáte. Například pomník Janu Bouchalovi, Bike to heaven.

V knize se také dozvíte: Co může být všechno nářadím sochaře? Jak se dostane socha do města? Kolik lidí za jejím vznikem, výběrem a umístěním na její místo vlastně stojí? 

Velké plus knihy vidíme právě v otevírání tématu s dětmi o umění ve veřejném prostoruSpolečně si s dětmi více si všímat a povídat o tom, co je socha, co máme rádi a co ne, co nás inspiruje a lépe poznávat město, kde žijeme.

Kniha je určena rodinám s dětmi od 6 let, ale může zaujmout i pedagogy nebo vedoucí dětských zájmových skupin.

Knihu Ahoj socho vydala Galerie hlavního města Prahy, napsaly Michaela Matysová, Lucie Štůlová Vobořilová a ilustrovala Štěpánka Bláhovcová.

Díky za ni! Cestuje s námi už nějaký ten pátek a baví nás na našich výletech nejen po ČR. 











































VYTISKNOUT AKTIVITU

KOMENTÁŘE

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat


Zatím nikdo nic nenapsal ...
O NÁS / BLOG / FOTOGALERIE / OBCH.PODMÍNKY (c) 2014 - 2024 testovanonadetech.eu
MEDIA / PARTNEŘI / PODMÍNKY UŽITÍ / KONTAKT grafika: vatiklan.cz
Barion