NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY    KONTAKT REGISTRACE  KOŠÍK  PŘIHLÁŠENÍ
Facebook Instagram Pinterest Tiktok Youtube Linkedin

TIPY

SOUTĚŽE (49)

Na výlet (27)

Na hřiště (3)

Jemná motorika (1)

Za kulturou (34)

Na kafíčko (4)

Do restaurace (1)

Na čtení (52)

Doporučujeme (37)

Domácnost (2)

Na koupání (4)

Život s dětmi (18)


IQ HRY

VÝTVARKA

RECEPTY

TESTOVÁNÍ

KE STAŽENÍ



AKTUALITY


OTESTOVÁNO BOLL
12.05.2022


Testování Boll
04.08.2021

více aktualit ...
Autor: dasa TND

ČISTÍM, ČISTÍŠ, ČISTÍME!

Čištění zoubků u dětí je velké téma! Jak dlouho čistit, jakým kartáčkem, jakou pastou a jak třeba motivovat děti, aby to pro ně byla příjemná činnost? Jak formou hry vysvětlit dětem důležitost zdravých zoubků? Máme pro vás několik osvědčených tipů, jak to děláme s našimi čtyřmi dětmi už odmalinka.

Mami, proč si musím čistit zoubky?

Velmi častá otázka, která padala už odmala jak u Julinky tak i Vilémka. Jelikož Juli byla první “zkušební dítě”, tak jsem si myslela, že to stačí jen vysvětlovat dokola...Jenže malinké dítě to vážně nepobere. No a když už byl na světě Vilémek a i Olivka od Peti, tak jsme přemýšlely, že to bude chtít vysvětlovat pomocí hry. No a nápad byl na světě! Hra zubní hygiena, která se pak na dlouho stala hitem našich dětí :-) Tady si ji můžete volně stáhnout.

 

Mňam, já chci přidat! Pastu!

Kdo to už nezažil, že děti se oblizují a kolikrát si zubní pastu pletou s mlsáním a nebo ji spolknou omylem. Vždyť já si sama pamatuju na časy, kdy jsme jako malí oblizovali pastu Tutti Frutti! Takže pro nás složení pasty bylo a je zásadní.

Ze začátku u prvních zoubků jsme nepoužívali pastu vůbec žádnou. Jen jsme masírovali zoubky takovým tím gumovým náprstníčkem a posléze malinkatým kartáčkem a vodou. Pak jsme zkoušeli různé dětské pasty a doteď je občas střídáme. Ale stejně už poslední rok většinou vede ta od Weledy. A ano, víte, že my tuhle značku používáme dost často (jak opalováky, tak krémy na obličej a olejíčky). dětský zubní gel od Weledy nám vyhovuje z několika důvodů:

  • neobsahuje fluorid - takže nevadí, když děti občas gel spolknou
  • je bez cukru
  • je bez umělých sladidel
  • má jemnou strukturu
  • neobsahuje barviva
  • chutná velmi lehce po měsíčku lékařském a mátě (které obsahuje)

 

Mami, jak ještě dlouho?

Diskuzí o toM, jak dlouho se mají čistit zoubky a zuby obecně, je asi mnoho. Mnohem důležitější mi přijde, jak dobře se zoubky vyčistí a zda všude. Proto jsme si časem zajeli takovouto rutinu:

  • děti si nejdříve čistí zoubky samy (věk 8 let a 5 let)
  • aby alespoň dodržely nějaký čas, pořídili jsme malinké přesýpací hodiny s dráčkem, které máme přilepené nad umyvadlem a odměřují 3 minuty (viz. foto)
  • když děti skončí, na kartáček dáme znovu zubní gel a zoubky jim dočišťujeme
  • nakonec si děti vyplachují pusinky bylinkovou ústní vodou, kterou nám vyrábí kamarádka - bylinková čarodějka :-)

 

Básničky jako motivace

Když byly děti mladší, před nebo při čištění zoubků jsme si povídali různé “zoubkové” básničky. Děti to bavilo více a vydržely delší dobu, než jsme jim zoubky vyčistili. Na internetu jich najdete mnoho.

Naše oblíbená byla tato:

Ukaž zoubky broučínku,

budem čistit trošinku.

Pošmidlám je zprava zleva,

zoubečkům to vůbec neva.

Z pasty dělám bublání,

to červíčky vyhání.

Na kartáčku štětiny,

napění nám bubliny.

Propíchnu je šmidly šmidly,

aby z pusy nevylítly.

Vypláchni si pusinku,

NEPOPLIVEJ MAMINKU!!!!

 

Kartáček jako ozdoba?

Asi si poťukáte na čelo, co je to za nesmysl. Vysvětlím. 

Poslední roky se snažíme v naší domácnosti čím dál méně pořizovat věci z plastu. Respektive, ne že bychom žádné neměli, ale pokud to jde, hledáme alternativu přírodě přívětivější. A tak jsme skončili i u bambusových kartáčků. A abychom si je poznali, máme každý s jinou barvou štětinek (dospělí) a děti je mají označkované. No a když už to mají kartáčky za sebou, nosíme je na výlety, a tam je zahrabáváme do půdy a nebo uřízneme vršek se štětinkami (ty jdou do směsného odpadu) a rukojeť hodíme do kompostu. 

A jak je to s tou ozdobou? No několik přátel nám totiž po návštěvě naší koupelny říkalo….těm bambusákům to tam ale sluší, vypadá to elegantně, než ty barevný podivnosti :-) 

Bezva článek o bambusových kartáčcích si můžete přečíst třeba tady.

 

A co my dospělí?

Zcela upřímně. Kolikrát, když nám došla pasta, tak jsme čmajzli dětem tu jejich! A nebylo to špatný. Pak se mi několikrát udělala kolem pusy dermatitida, která byla fakt úporná! A dermatoložka jasně zavelela - žádnou pastu s fluoridem.

 A tak jsem mrkla na Weledu, zda mají i dospěláckou a ejhle. První jsem nám pořídila Rostlinný zubní gel. Mě teda chutnal velmi a hlavně ho snesly i mé citlivé zuby a dásně. Dokonce po nějakém čase jsem zaznamenala menší citlivost zubů. Nedalo mi to, a napříště jsem zkusila zubní pastu s mořskou solí. A ta zase spíše vyhovovala mému muži, milovníkovi kávy. Zjistili totiž, že ta pasta díky soli mu lehce bělí zuby a taky není aromatická.

 









VYTISKNOUT AKTIVITU

KOMENTÁŘE

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat


Zatím nikdo nic nenapsal ...

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT

O NÁS / BLOG / FOTOGALERIE / OBCH.PODMÍNKY (c) 2014 - 2024 testovanonadetech.eu
MEDIA / PARTNEŘI / PODMÍNKY UŽITÍ / KONTAKT grafika: vatiklan.cz
Barion