NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY    KONTAKT REGISTRACE  KOŠÍK  PŘIHLÁŠENÍ
Facebook Instagram Pinterest Tiktok Youtube Linkedin

IQ HRY

Experimenty (17)

Montessori hrátky (18)

Jemná motorika (18)

Grafomotorika (2)

Matematika (10)

Kolektivní hry (15)

Venkovní hry (21)

Hry na cesty (5)

Rozvoj myšlení (33)


VÝTVARKA

RECEPTY

TIPY

TESTOVÁNÍ

KE STAŽENÍ



AKTUALITY


OTESTOVÁNO BOLL
12.05.2022


Testování Boll
04.08.2021

více aktualit ...
Autor: petra TND

VYROBTE SI VLASTNÍ HORNINU

Výzkumné experimenty máme s dětmi rádi. Vyzkoušejte si také, jak lze vyrobit kámen typu pískovce nebo slepence. A užijte si s dětmi hezké odpoledne venku na sluníčku. K této aktivitě nás inspirovala naše škola a my jí inovovali o barvy, vrstvení a tvarování.

Potřebujeme:

  • písek
  • hlínu
  • drobné kamínky
  • vodu
  • sádru
  • sůl
  • cukr
  • potravinářské barvy
  • kelímky od jogurtů či jiné malé nádoby a formičky
  • klacek nebo špachtle na míchání
  • nůžky na rozstřižení kelímku
  • tupý nůž na případné tvarování vyrobeného kamene

Připravte si venku všechny materiály, které se vám budou na výrobu horniny hodit: hlavně písek, klidně různé druhy a odstíny, a hlínu. Dále sůl, cukr a trochu sádry, které použijete jako pojiva. 

Postup:

  1. Nejprve si s dětmi zkuste jen v dlaních stlačit písek suchý a vlhký. Můžete hroudičku (nebo bábovičku) opatrně položit a nechat vyschnout na sluníčku.
  2. Pak vezměte kelímek a naplňte jej cca do poloviny pískem. Přidejte trochu vody. Zkuste k mokrému písku do jednoho kelímku přimíchat nějaké pojivo třeba sůl nebo cukr, a do dalšího sádru (cca 1 lžíci, poměr cca 4 díly sypkého písku / 1 díl pojiva). Experimentujte s poměrem a množstvím sypkého materiálu a pojiva, ať získáte různě tvrdé kameny.  Promíchejte a nechte schnout. 
  3. Do dalšího kelímku udělejte směs písku, vody, sádry, hlíny a potravinářské barvy. My použili zbylé barvy na vajíčka z Velikonoc. A opět nechte schnout.
  4. V dalším kelímku si zkuste pohrát s vrstvami: druhů písků,  hlíny nebo vrstvami barev. Každou vrstvu vždy zmáčkněte a upěchujte. Můžete použít i drobné kamínky.

 

Všechny směsi v kelímcích nechte důkladně proschnout (alespoň 24 hodin). Pak horniny nožem odřízněte od stěn kelímků a opatrně vyklopte. Případně kelímky rozstřihněte nůžkami a horninu vyloupněte.

A můžete začít zkoumat a porovnávat vzorky. Na některých uvidíte nanesené vrstvy, jinde bude kámen sypký, jinde pevnější. 

Zkuste kameny zmáčknout rukou, ťuknout do nich klacíkem nebo rýpnout nožem. Některé můžete zkusit nožem či dlátkem vytvarovat podle své fantazie do oblého tvaru nebo ostrého sesekaného tvaru diamantu :-)

Užijte si krásný den a společné bádání!

Nechte pak kameny venku na slunci a dešti. Pozorujte jejich proměny.

 

Přidáváme závěrem ještě drobné info:

Pískovec
Je zpevněná, usazená hornina zrnek křemene, živců a tmelu. Má nejčastěji šedožlutou barvu. Snadno se drolí a zvětrává. Často se využívá ve stavebnictví, sochařství a kamenictví. Název pískovec je odvozený od jeho hlavní složky – písku. Anglicky je to sandstone :-)

Slepenec
Je usazená hornina vytvořená slepenými valounky spojenými přírodním tmelem - většinou křemenem.

Sedimentace
Mnoho sedimentárních hornin bylo původně nezpevněnými částečkami, které se, stejně jako nyní udělaly děti, zpevnily přírodními tmely. Ty se postupně vysrážely z kapalin v pórech mezi zrnky. Usazování různých vrstev hornin vznikalo pomocí větru a deště, jak se měnila sprašová půda a usazovala se do další a další vrstvičky. Všimněte si na procházkách, jestli někde uvidíte pruhované skály a usazené vrstvy hornin.

 

A jako bonus - Tip na aktivitu pro malé geology, archeology, sochaře a hledače pokladů

Využijte tento postup na výrobu pískovce a připravte dětem skvělou aktivitu pro malé archeology. Do větší nádoby (lavóru, vaničky atd.) připravte výše popsanou směs písku, sádry a vody, případně drobných kamínků a barev. Doporučuji nádobu nejdříve uvnitř potřít mýdlem. A to z důvodu, aby následná směs nepřilnula ke stěnám a šla dobře vyklopit. Do ještě vlhké hmoty schovejte malé poklady. Mohou to být krásné minerály, korálky, mince, plastové kosti, dinosauři a zvířátka, prostě cokoli, co potěší vaše malé badatele!

Pak nechte směs s poklady důkladně vyschnout a zatvrdnout "na kámen". Vyklopte venku na místo, kde mohou děti pracovat a drobit tento materiál. Případně pod kámen dejte plachtu. Připravte dlátka a kladívka, paličky a tupé nožíky. Zavolejte děti a nechte je zkoumat, sochařit a postupně odkutat části vašeho pískovce a objevit skryté poklady. Přejeme hezkou zábavu! Tohle děti milují. 









VYTISKNOUT AKTIVITU

KOMENTÁŘE

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat


Zatím nikdo nic nenapsal ...
O NÁS / BLOG / FOTOGALERIE / OBCH.PODMÍNKY (c) 2014 - 2024 testovanonadetech.eu
MEDIA / PARTNEŘI / PODMÍNKY UŽITÍ / KONTAKT grafika: vatiklan.cz
Barion