NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY    KONTAKT REGISTRACE  KOŠÍK  PŘIHLÁŠENÍ
Facebook Instagram Pinterest Tiktok Youtube Linkedin

TIPY

SOUTĚŽE (49)

Na výlet (27)

Na hřiště (3)

Za kulturou (34)

Jemná motorika (1)

Na kafíčko (4)

Do restaurace (1)

Na čtení (52)

Doporučujeme (37)

Domácnost (2)

Na koupání (4)

Život s dětmi (18)


IQ HRY

VÝTVARKA

RECEPTY

TESTOVÁNÍ

KE STAŽENÍ



AKTUALITY


OTESTOVÁNO BOLL
12.05.2022


Testování Boll
04.08.2021

více aktualit ...
Autor: petra TND

KNIHEX 12

Setkání malých nakladatelů a čtenářů pod širým nebem!  

Letos se Knihex po dvou covidových letech uskuteční ve svém původním červnovém termínu, a to v sobotu 18. 6. od 10 do 20 hodin v Kasárnech Karlín. Představí malá a menší nakladatelství a jejich krásné knihy. Doprovodný program je letos hodně zaměřený na děti (2 divadelní pohádky, 5 workshopů, 2 kino) a to i na ukrajinské děti.

Na Knihexu letos najdete těchto 66 nakladatelství a časopisů:

A2 kulturní čtrnáctideník, Akademie múzických umění v Praze, Akademie výtvarných umění v Praze, ArtMap, Baobab, Běžíliška, Bylo nebylo, Casablanca, Centrala, Cesta domů, Dauphin, Deník N, DharmaGaia, Divočina, Dynastie, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, Fotograf, Galerie hlavního města Prahy, Gnóm!, H+H Vyšehradská, Herrmann & synové, Institut umění – Divadelní ústav, IPR Praha, jakost, Kher, Knihovna Václava Havla, Labyrint & Raketa, Lipnik, Lógr, LUX, Malvern, Maraton, Meander, Meziměsto, Národní filmový archiv, Nila, Nová beseda, PageFive, Papelote, Paper Jam, Paseka, Perplex, Pink Box, Plav, Poketo, PositiF, Revolver Revue, revue Prostor, ROE, Rubato, Sedmá generace, Slow Femme, 65. pole, Štěpán Adámek, Take Take Take, Triáda, Trigon, Trystero, UMPRUM, Uutěrky, Venkovské dílo, verzone, Viriditas, Volvox Globator, wo-men, Xao

Celý den bude probíhat také doprovodný program jak pro dospělé, tak pro děti.

Letos akcentujeme téma Ukrajiny, připravili jsme debatu o současné ukrajinské literatuře, Filip Titlbach z Deníku N rozebere aktuální situaci a tématu se nevyhne ani slam poetry, která bude Knihex zakončovat.

Pro děti jsou připraveny dvojjazyčné výtvarné dílny a promítání klasických českých animovaných filmů beze slov.

K dispozici bude prodejní stánek s knihami ukrajinských autorů, které vyšly česky.

Kromě toho budou účastnící se nakladatelství představovat svoje novinky, uskuteční se diskuse o zákulisí českého knižního trhu a pro děti se odehrají dvě divadelní představení.

Součástí Knihexu je i antikvární stánek, kam můžou lidé přinést knihy, které už nechtějí, a jiné si zase koupit. Letos půjde výtěžek na pomoc ukrajinským uprchlíkům. Na stánku se podílí i online antikvariát Knihobot. Přijede také bibliobus Oskar Městské knihovny. 

Knihex je místem setkání nakladatelů a čtenářů v příjemné atmosféře vnitrobloku v Karlíně, kde návštěvníci kromě prohlížení a nakupování knih můžou zabavit sebe i své děti v uměleckých dílnách, posedět, pobavit se, prostě strávit inspirativní sobotu. 

 

PROGRAM

 

PÓDIUM

11.00 Jak vzniká komiks?

Autoři nového komiksu Mezitah představí tvůrčí proces. Řeč bude o kresbě, spolupráci dvou kreslířů, ale také o vesmíru plném šrotu. (Centrala)

 

12.00 Co se skrývá za cenovkou? (Knihex)

Diskuse, stand-up a přednáška v jednom, která vám přiblíží, jak se tvoří cena knih a kdo z vašich peněz dostane největší díl. Spoiler alert: není to ani autorka, překladatelka, ani nakladatel. Doktorandka Anna Štičková a nakladatelka Veronika Benešová Hudečková vám také zodpovědí otázku, jestli to, co čtete, si vybíráte sami. A pokud ne, kdo to za vás vybírá? Tajemství knižního provozu přehledně a bez skrupulí.

 

13.00 Debata N: 100 dnů války na Ukrajině (Deník N)

Přijďte si na vlastní uši poslechnout natáčení živého podcastu Studia N. Moderátor Filip Titlbach rozebere aktuální situaci na Ukrajině s autory knižních novinek Edice N. Jeho hosty budou politický geograf, pedagog, publicista a autor titulu Námořní slepota o přehlíženém významu moří pro rozvoj obchodu a moci Michael Romancov a investigativní reportér Deníku N Lukáš Prchal, jehož deníkové zápisky, které si začal psát po vpádu Ruska na území Ukrajiny, nyní vycházejí knižně pod názvem Abych nezapomněl.

 

15.00 Nakladatelství Maraton uvede tři čerstvé novinky ze své produkce za účasti autorů a překladatelů.

Igor Lukeš ve své knize Dějiny a doba postfaktická. Eseje, úvahy, glosy tematizuje české dějiny 20. století s jejich mýty a dnešní politiku u nás, v USA a Rusku. Prosazuje západní hodnoty a varuje před těmi, kteří lžou, popírají fakta, a vytvářejí tak „dobu postfaktickou“. 

Proslulé paměti muže, který se stal předobrazem Jamese Bonda, vycházejí poprvé česky! Ve svých Výpravách na Východ Fitzroy Maclean jako diplomat jasnozřivě rozpoznal povahu Ruska, poté v řadách SAS bojoval na Sahaře a s Titovými partyzány v Jugoslávii. 

Rodinná sága A lampa ještě hořela od Ivy Tajovské zachycuje příběhy vypravěčky Oldřišky, mužů povolaných na bojiště první světové války, odvážné mladé Zdeňky, která z lásky ukrývá odbojáře na útěku, i osudy prvního českého aviatika Jana Kašpara. (autorské čtení)

 

16.00 Kinobuch 1913 aneb Spisovatelé píší pro film (NFA)

Národní filmový archiv v květnu vydal sbírku filmových libret z doby před první světovou válkou Kinobuch 1913. Patnáct mladých autorů spjatých s literárním expresionismem a pocházejících ze středoevropských kulturních center, Prahu nevyjímaje, zareagovalo na výzvu editora Kurta Pinthuse, aby zkusili napsat původní kinohru, v níž by programově zúročili možnosti filmu. Ve své době nepovšimnutá knížka nabyla v průběhu 20. století na historickém významu jako mimořádně výrazné svědectví o reflexi umělecké identity filmového média v rané etapě kinematografie a dočkala se řady reedic. Knihu představí a ukázku z ní přečte filmový historik Ivan Klimeš.

 

17.00 Své nejnovější sbírky představí dva výrazné hlasy současné poezie: Jan Škrob bude číst ze Země slunce a Adam Borzič z Legend. Jen pár měsíců staré knihy vydané nakladatelstvím Viriditas se nesou v rozličných žánrech od legendárních vyprávění až po sci-fi post-utopii. Obě sbírky spojuje hledění za oponu každodenního světa a reality.

 

18.00 Slam Poetry Show!

Poezie vs. show! Exhibiční set špičky české slam poetry. Tentokrát dojte i na tematický duoslam...

Anatol Svahilec – mistr ČR

Tim Postovit – mistr ČR v duoslamu

Šimon Felenda – mistr ČR v duoslamu, finalista mistrovství ČR

 

 

BAZÉN

 

10.00 tisková konference platformy Knihex

Tisková konference ke spuštění katalogu malých nakladatelů a nezávislých knihkupců, který propojí odbornou veřejnost a zjednodušší cestu nezávislé literatury ke čtenářům. (Projekt je podpořen z Fondů EHP a Norska. 

 

11.00 Filmy bez hranic: dopolední kino pro děti (NFA)

Dopolední projekce pásma animovaných filmů bez dialogu, ve kterém se potkávají nejvýraznější osobnosti české animace: Hermína Týrlová, Jiří Trnka, Břetislav Pojar, Jiří Brdečka, Václav Bedřich a Zdeněk Müller. Zjistíte, co se stalo se špatně namalovanou slepicí, se štěňátkem, které dostalo chuť na med, a jaké to je mít čtyřicet dědečků. Pásmo bez jazykové bariéry.

 

13.00 Kvak a Žbluňk jsou kamarádi (Divadlo v Dlouhé)

Divadlo Pro malý zve všechny, malé i velké, na setkání se žabákem Kvakem a ropušákem Žbluňkem. Je jaro. Ptáčci zpívají, kytky rostou, slunce svítí, jenom Žbluňkovi se nechce z postele. Ještě že má nejlepšího kamaráda Kvaka, který by radši běhal po louce, skákal po lese a večer seděl na verandě a pozoroval hvězdičky. Jenomže Kvak to se Žbluňkem nemá vůbec jednoduché...   Jak to všechno dopadlo a ještě mnohem víc, se dozvíte v naší pohádce, která vznikla adaptací slavné dětské knížky Arnolda Lobela Kvak a Žbluňk jsou kamarádi. 45 minut, vhodné pro děti od 4 let

 

14.00 S. d. Ch.: Tutáčovy miliony – autorská performance (Rubato)

Věčně budoucí ministr kultury Tutanchamon, řečený Tutáč, ten, který prosadil 75 % státního rozpočtu pro svůj rezort, tato lhostejná triumfující šelma inspirovaná hegemonií egyptských faraonů a pojímající svůj úřad jako (nad)vládu nevyzpytatelného absolutistického sarkastika, tento původce nesmrtelné Knihy Tutáč, pokračuje s podporou sekretáře Slávka Jandáka v díle totální kulturní obnovy další etapou. Její průběh zaznamenává a glosuje v zápisech, jejichž přepis předkládáme jeho milovníkům přesně s tou pokorou a důvěrou, za jakých vznikaly.

 

15.00 Literární Ukrajina (Knihex)

Ukrajinistky a překladatelky Tereza Chlaňová a Jekaterina Gazukina vás provedou ukrajinskou literární krajinou posledních desetiletí, vysvětlí, jakými proměnami si prošla ukrajinská literatura od roku 1989, o čem jsou nejvýraznější současné romány, jak se zachází s ruštinou a ukrajinštinou, jak je možné, že ukrajinští básníci vyprodávají stadiony, a v neposlední řadě, jak se ukrajinská literatura prosazuje na poli českého překladu. Těšit se můžete také na zdravice od ukrajinských prozaiků a básníků. Většinu přeložených knih bude možné na festivalu zakoupit.

 

17.00 Rusalka od Vydří řeky (Jana Kozubková)

Pohádka o lidské touze a šumavských strašidlech

Jak se žije Paní Šumavě? A jak vznikají strašidla? Podle jedné z teorií malíře a znalce šumavských strašidel Josefa Váchala vznikají z lidských vášní… A to je i příběh i Rusalky od Vydří řeky…45 minut, vhodné pro děti od 3 let

(Na divadlo navazuje v prostoru dílny od 18 hodin tvořivý workshop.)

 

18.00–20.00 Filmy bez hranic: večerní kino pro děti (NFA)

Večerní projekce pásma animovaných filmů bez dialogu, ve kterém se potkávají nejvýraznější osobnosti české animace: Hermína Týrlová, Jiří Trnka, Břetislav Pojar, Jiří Brdečka, Václav Bedřich a Zdeněk Müller. Zjistíte, co se stalo se špatně namalovanou slepicí, se štěňátkem, které dostalo chuť na med, a jaké to je mít čtyřicet dědečků. Pásmo bez jazykové bariéry.

 

 

DÍLNY

10–11.30 Hanna Kovtun: výroba pexesa (Vzletná)

Pojďte si s námi vytvořit trojjazyčné, česko-ukrajinsko-anglické pexeso! Je to výzva, namalovat všechna slova, která na nás vyskočí z kouzelného klobouku.

 

12–13.30 Marina Kudinova: animační dílna (Vzletná)

Klasická plošková animace, ve které oživíme příběh z knihy Jakuba Plachého Je ráno.

 

14.00–15.30 Serafima Kosikava: pop-up skládačky (Vzletná)

Naučíme se vyrábět jednoduché papírové popupové skládačky. Budeme stříhat, řezat a různě ohýbat papír, aby nám vznikly prostorově pohyblivé objekty, které si sami budeme ilustrovat. Vyskakovací brambora nebo ušák se stříhajícíma ušima pobaví každého.

 

16.00–17.30 Abeceda do schránky (Poketo)

Vytvořte si vlastní originální pohledy a potěšte jimi kamarády nebo (pra)rodiče! Každé dítě dostane nepotištěný tvrdý papír a tvoří – kreslí, vystřihuje a lepí, nechává se unést fantazií. Na jedné straně vznikne třeba koláž, na druhou si razítkem natiskne linky a vepíše adresu. A pohled může rovnou odeslat naší mobilní poštovní schránkou. (Známky nabízíme ke koupi.)

 

18.00–19.30 Jana Kozubková: Ptačí dílna

I plastové lahve lze využít smysluplně. V dílně se děti naučí vyrobit z plastových lahví hračky či krmítka pro ptáčky.

 

 BEZ VSTUPNÉHO, VEŠKERÝ PROGRAM JE ZDARMA.

 

www.facebook.com/knihex 

www.knihex.cz 

Kasárna Karlín, Prvního pluku 20/2, Praha 8







VYTISKNOUT AKTIVITU

KOMENTÁŘE

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat


Zatím nikdo nic nenapsal ...
O NÁS / BLOG / FOTOGALERIE / OBCH.PODMÍNKY (c) 2014 - 2024 testovanonadetech.eu
MEDIA / PARTNEŘI / PODMÍNKY UŽITÍ / KONTAKT grafika: vatiklan.cz
Barion