NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY    KONTAKT REGISTRACE  KOŠÍK  PŘIHLÁŠENÍ
Facebook Instagram Pinterest Tiktok Youtube Linkedin

IQ HRY

VÝTVARKA

RECEPTY

TIPY

TESTOVÁNÍ

KE STAŽENÍ



AKTUALITY


OTESTOVÁNO BOLL
12.05.2022


Testování Boll
04.08.2021

více aktualit ...
Autor: petra

KNIHEX 10½

Knihex bude! Svátek knih a malých nakladatelů se letos uskuteční online a to v sobotu 12. 12. 2020 od 10 - 18 hodin na www.knihex.cz. Pojďte si online pokecat s nakladateli, a zjistit, jaké vydali nové krásné knihy nejen pro děti. V doprovodném programu najdete tradiční vánoční pohádku od Buchty a loutky, workshopy a besedy.

 

Knihex 10½ online
8. zimní vydání

Setkání nakladatelů a čtenářů tentokrát pod jednou online střechou


Letos se zimní Knihex vzhledem k současné situaci uskuteční online. Rádi bychom ale co nejvíc zachovali živost a interaktivitu klasického Knihexu, tudíž se na stránkách www.knihex.cz budou moct setkat čtenáři se svými nakladateli živě alespoň přes videochat. Každý nakladatel bude mít k dispozici svůj „pokojíček“, kam za ním budou moct čtenáři zavítat, probrat novinky, nechat si doporučit dárky k Vánocům nebo se jen tak zeptat, jak se má. Ale samozřejmě budou moct nakoupit i bez nutnosti se s nakladatelem takto napřímo spojit.

První online Knihex se uskuteční 12. 12. od 10 do 18 hodin na stránkách www.knihex.cz.

Mezi téměř třicítku statečných, kteří s námi do online Knihexu jdou, patří nakladatelství Akropolis, Artefactum, Baobab, BiggBoss, Bohemian Taboo, Bylo nebylo, Centrala, Cesta domů, DharmaGaia, Dynastie, jakost, Kher, Knihovna Václava Havla, Lipnik, Lógr, Národní filmový archiv, Nová beseda, Pipasik, Poketo, Rubato, 65. pole, Take Take Take, Trystero, Upapæpop, verzone, Větrné mlýny a wo-men.

Celý den bude probíhat také doprovodný program, který bude živě přenášený na Facebook a YouTube. Děti se budou moct těšit hned v 10 hodin na pohádku Andělíček Toníček od Buchet a loutek a později také na dvě výtvarné dílny z produkce kreativního epicentra Vzletná. Veškerý program pro děti bude tlumočen do znakového jazyka.

Pro dospělé jsou připraveny tři diskuse, jedna s českými hosty se bude týkat (anti)feministických tendencí v české literatuře, další bude pojednávat o francouzském komiksu a pozici českého komiksu v kontextu francouzské komiksové knižní produkce, zde přivítáme hosty z Francie. A poslední mezinárodní diskuse se bude týkat dopadů koronakrize na evropský knižní trh a možností jejího řešení.

I když online Knihex nedokáže plně nahradit živý prostor klasického Knihexu plného setkávání lidí, kontaktů přátelských, ale i pracovních, společně sdílené atmosféry knižní pohody, přesto i tato verze má své výhody – online Knihexu se může zúčastnit opravdu každý (klidně i z karantény), a to z kteréhokoli koutu Česka i zahraničí, a také si bez problémů můžeme dovolit účast zahraničních hostů.

Cílem Knihexu je zvýšení povědomí o malých a menších nakladatelích a jejich produkci, umožnit jim zpětnou vazbu od čtenářů – a v důsledku je tedy i podpořit k vydávání dalších knih. A naopak čtenářům pomáhá objevovat „nové světy“.

Pořádá Knihex, z. s., ve spolupráci s Francouzským institutem v Praze, Městkou knihovnou, Českým literárním centrem, sekcí Moravské zemské knihovny, Vzletnou, kreativním epicentrem, a Centrem pro dětský Sluch Tamtam, o. p. s.

 

Knihex vnikl za finanční podpory MK ČR, SFK, MČ Praha 7

Mediální partneři: ČRo Vltava, ČRo Wave a A2

www.knihex.cz
www.facebook.com/knihex
www.instagram.cz/knihex


Program zimního online Knihexu 10½

Celý den bude probíhat doprovodný program, který bude živě přenášený na Facebook a YouTube. Děti se budou moct těšit hned v 10 hodin na pohádku Andělíček Toníček od Buchet a loutek a později také na dvě výtvarné dílny z produkce kreativního epicentra Vzletná. Veškerý program pro děti bude tlumočen do znakového jazyka. Pro dospělé jsou připraveny tři diskuse, jedna s českými hosty se bude týkat (anti)feministických tendencí v české literatuře, další bude pojednávat o francouzském komiksu a pozici českého komiksu v kontextu francouzské komiksové knižní produkce, zde přivítáme hosty z Francie. A poslední mezinárodní diskuse se bude týkat dopadů koronakrize na evropský knižní trh a možností jejího řešení. 

 

10–11 Buchty a loutky: Andělíček Toníček

Živě streamovaná divadelní pohádka pro děti

Co všechno se může stát malému andělíčkovi Toníčkovi, když ho svatý Petr pošle zvěstovat narození Ježíška? Musí cestou dávat pozor na dráty vysokého napětí, letadla a hlavně na čerta. A když se malý Toníček tak trochu ztratí, je to opravdu dobrodružství. Vhodné pro děti od 3 let.     

 

11.30–12.45 diskuse (Anti)feminismus v současné české literatuře

Domácí literatura zažívá paradox, kdy jí z pohledu úspěchu u čtenářů a čtenářek vládnou ženy, přitom feminismus je téma, které zůstává na okraji. V komiksu je situace zcela odlišná – autorky se ke slovu teprve dostávají a letošek je pro ně nejplodnějším rokem. O reflexi feminismu i jeho protireakci v tuzemské próze, poezii a komiksu s publicistkou Klárou Vlasákovou, která letos debutovala s prózou Praskliny, rozhlasovým moderátorem a básníkem Jonášem Zbořilem a komiksovou kreslířkou a spoluzakladatelkou skupiny Laydeez do Comics Prague Štěpánkou Jislovou. Debatu moderuje literární publicistka Kateřina Čopjaková. Spolupořadatelem je České literární centrum.                

                    

13–14 workshop Charakter design (Vzletná, lektorka Hana Kovtun)

Ponořte se spolu s lektorkou Hanou Kovtun do vymýšlení superhrdiny nebo padoucha! Jakou bude mít barvu vlasů a očí? Jaké budou jeho superschopnosti? Bude buď umět létat, nebo ostrým pohledem bourat vysoké mrakodrapy? Podle čeho ho vždy každý rozpozná od ostatních superhrdinů? Lektorka provede děti celým procesem tvorby. Děti podle její ukázky a návodu, jak skicovat a zachytit výrazy obličeje, vytvoří postavu superhrdiny nebo superpadoucha. Současně s ním vymyslí příběh své postavy, ve kterém se budou objevovat i další figury. Všechny protagonisty, kteří se objevují v průběhu vymýšlení příběhu, je potřeba rovněž rozkreslit, vymyslet povahu, obličej, vlasy, zkrátka celý charakter. Technika zpracování je zcela volná, můžete například tvořit 3D modely pomocí modelíny. Workshop pomůže rozvíjet fantazii, tvůrčí psaní, kreativní myšlení a hlavně smysluplně zabaví děti doma.

Co budete potřebovat?

• Pevné bílé papíry, cca 3 kusy, A4

• Barevné pastelky, fixy, barvy (cokoliv, co mají děti doma nebo s čím chtějí tvořit)

• Modelínu, pokud by děti chtěly dělat 3D postavy

• Tužky, gumy a ořezávátka

Workshop je vhodný pro děti od 6 let a bude tlumočen do znakového jazyka. 

 

14.15–15.30 diskuse Komiksové rendez-vous

Obstojí čeští tvůrci v komiksové velmoci, jakou je Francie? Jak to vnímají francouzští nakladatelé? Jak funguje komiksový trh ve Francii a jak u nás? Která témata řeší čeští komiksoví autoři a která francouzští? Má český komiks potenciál oslovit světové publikum? V debatě o pozici českého komiksu v kontextu francouzské komiksové knižní produkce přivítáme francouzské nakladatele Jeana-Luca Fromentala z nakladatelství Denoël, Gaëtana Akyuze z nakladatelství Casterman a Thomase Gabisona z Actes Sud. Moderovat bude Tomáš Chlud, ilustrátor a bývalý komiksový nakladatel. Spolupořadateli jsou Francouzský institut a České literární centrum. Diskuse bude simultánně tlumočena do češtiny.

   

15.45–16.45 Pop-up workshop (Vzletná, lektorka Hana Kovtun) 

Pop-up je technika skládání/stříhání papíru a vytváření 3D prostorového objektu. Na každé stránce tak čeká překvapení v podobě pohybujících se či vyskakujících objektů, které fascinují děti i dospělé. Spolu s lektorkou online kurzu děti vytvoří jednodušší makety pop-up skládaček a posléze pohyblivá díla na vlastní téma. Technika zpracování je volná. Můžete tak kreslit a malovat, čím budete chtít. Lektorka je ilustrátorkou a studentkou magisterského studia Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Je autorkou několika pop-upových knížek pro děti. 

Co budete potřebovat:

• Pevné bílé papíry, cca 3–4 pro každého (A4 stačí)

• Barevné pastelky, fixy, barvy (cokoliv, co mají děti doma nebo s čím chtějí tvořit)

• Modelínu, pokud by děti chtěly dělat 3D postavy

• Pravítko

• Nůžky

• Tužky, gumy a ořezávátka

• Barevné papíry (není nutné)

Pro děti od 8 let a dospělé. Workshop bude tlumočen do znakového jazyka.

   

17–18.30 diskuse Evropský knižní trh v době pandemie

Dotace, granty, podpora čtenářů i ohledávání nových možností. Jak se k důsledkům pandemie covid-19 postavil evropský knižní trh? Každý stát reagoval odlišně a nabídl různou míru i formu podpory, liší se také v krocích chystaných na rok 2021. O zkušenostech ze svých zemí budou debatovat odborníci z Francie, Švédska i celoevropské platformy Literature Across Frontiers. Diskuse bude v angličtině, po Knihexu ji zveřejníme s titulky.


 

ZPĚT NA VŠECHNY ČLÁNKY

KOMENTÁŘE

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit!

Zatím nikdo nic nenapsal ...
O NÁS / BLOG / FOTOGALERIE / OBCH.PODMÍNKY (c) 2014 - 2024 testovanonadetech.eu
MEDIA / PARTNEŘI / PODMÍNKY UŽITÍ / KONTAKT grafika: vatiklan.cz
Barion