NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY    KONTAKT REGISTRACE  KOŠÍK  PŘIHLÁŠENÍ
Facebook Instagram Pinterest Tiktok Youtube Linkedin

IQ HRY

Experimenty (17)

Montessori hrátky (18)

Jemná motorika (18)

Grafomotorika (2)

Matematika (10)

Kolektivní hry (15)

Venkovní hry (21)

Hry na cesty (5)

Rozvoj myšlení (33)


VÝTVARKA

RECEPTY

TIPY

TESTOVÁNÍ

KE STAŽENÍ



AKTUALITY


OTESTOVÁNO BOLL
12.05.2022


Testování Boll
04.08.2021

více aktualit ...
Autor: petra TND

HRA EMOCE

Emoce u dětí (ale i u nás dospělých) to je velké téma! Můžeme s dětmi třeba začít hrou a povídáním o emocích a situacích, které nás rozesmutní, rozčilují nebo dělají šťastnými :-)

Emoční inteligence je poslední dobou velmi zmiňované téma a bohužel také v sovislosti s tím, že je ve velkém stínu inteligenčního kvocientu (IQ). A přitom je neméně důležitá. Lze ji chápat jako schopnost zvládání svých emocí a umění vcítit se do emocí ostatních. A jelikož to řešíme i u svých dětí a hledali jsme, jak hravě toto téma pojmout, rády se tedy dělíme o nápad, jak to třeba zkusit :-)

Potřebujeme:

  • šablonu obrázků (ke stažení >>>zde)
  • vodovky, pastelky
  • nůžky

Postup:

Vytiskněte si šablony viz. odkaz výše. V sadě šablon této hry najdete jednak prázdný obličej, pak sadu jednotlivých očí, obočí a rtů a také jsou tam jednotlivé předlohy obličejů v různých emocích. Šablonu mohou děti vybarvit. Pak už záleží na tom, jak velké dítko máte nebo jak chcete hru pojmout.

Několik příkladů na hru s šablonami na téma emoce:

  1. Necháte děti vybarvit rty, oči, obočí a vše vytřihnout. Poté jim dáte předlohu jednotlivých emocí a ony zkouší sestavit stejný obličej.
  2. Děti pracují bez předlohy a zkouší samy vytvořit obličej v daných emocích pomocí vytištěných rtů a očí. Můžeme je provázet slovy: Které oči se smějí? A jak vypadá naše pusa, když se zlobíme? Dokážeš to předvést?
  3. Vytisknete pouze prázdný obličej a děti zkouší vlastní fantazií emoci nakreslit do tohoto prázdného obličeje. Je to již těžší varianta vhodná pro děti starší. I my dospělí s ní máme někdy problém.
  4. Dalším obohacením hry je použití zrcadla nebo druhé osoby, který danou emoci obličejem vyjádří, a dítě se ji podle modelu snaží zakreslit do šablony prázdného obličeje.
  5. Použijte klasické piktogramy a smajlíky, podle kterých budete sestavovat tvář pomocí šablony.
  6. Povídejte příběh a pomocí šablon si pohrajte s emocemi postav ve vašem příběhu. Jak se postava asi v danou chvíli cítí? Prožívá zlobu, smutek? A kdo je šťastný? Vymyslete vlastní story. Můžete ale pomocí šablon takto oživit i vyprávění klasických pohádek.
  7. Zahrajte si s představami na emoce. Představte si různé situace: Jak se cítím, když potkám kamaráda... když mi spadne zmrzlina na zem... když ...
  8. Vymyslete větu ke každé emoci z šablon. Například: Mám radost, že tě vidím. Záříš štěstím. Ztratil jsem oblíbené auto. Po tvářích se mu kutálely slzy. Zlostí sevřel pěsti. Zlostí skřípal zubama. Nechci nikoho vidět. Miluju tě...... Prožívejte co se v emocích děje s naším tělem a obličejem.





VYTISKNOUT AKTIVITU

KOMENTÁŘE

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat


Zatím nikdo nic nenapsal ...
O NÁS / BLOG / FOTOGALERIE / OBCH.PODMÍNKY (c) 2014 - 2024 testovanonadetech.eu
MEDIA / PARTNEŘI / PODMÍNKY UŽITÍ / KONTAKT grafika: vatiklan.cz
Barion