NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY    KONTAKT REGISTRACE  KOŠÍK  PŘIHLÁŠENÍ
Facebook Instagram Pinterest Tiktok Youtube Linkedin

IQ HRY

Experimenty (17)

Montessori hrátky (18)

Jemná motorika (18)

Grafomotorika (2)

Matematika (10)

Kolektivní hry (15)

Venkovní hry (21)

Hry na cesty (5)

Rozvoj myšlení (33)


VÝTVARKA

RECEPTY

TIPY

TESTOVÁNÍ

KE STAŽENÍ



AKTUALITY


OTESTOVÁNO BOLL
12.05.2022


Testování Boll
04.08.2021

více aktualit ...
Autor: petra TND

DIY ŠITÝ NOTÝSEK

V této aktivitě najdete hned několik postupů, jak si s dětmi ušít vlastní originální notýsky na tajné zápisky, plány či cesty. Využijte hezké kvalitní papíry, u malých formátů snadno zrecyklujete různé odstřižky. Vůbec nevadí, když vnitřní stránky budou různobarevné - naopak. Využijete i mašličky, gumičky, korálky, barevné bavlnky...Fantazii a recyklaci se meze nekladou :-)

 

Potřebujeme:

  • papíry spíše nižší gramáže (na vnitřní stránky)
  • tvrdší papír na obálku sešitu (barevné, ozdobné)
  • jehla
  • knihařská nit nebo barevná bavlnka (tenká, typ Perlovka)
  • kousek včelího vosku (např. svíčka)
  • dřevěná špachtlička
  • korálky, ozdoby na zavěšení, mašličky apod.
  • šídlo
  • podložka

PAPÍR

Chcete-li notýsek na kreslení, měl by být papír spíše hrubší (né leštěný jako kancelářský papír). U přípravy listů ke skládání do notýsku dejte pozor na jednu věc a tou je "směr papírů". Ano, papír má směr :-) Je to směr, jakým byla poskládána papírová vlákna při výrobě. A takový papír se "po skladu" prostě lépe a přirozeněji ohýbá než z druhé strany. Dobře poskládaný papír lépe drží tvar a listy se nekroutí. Na to je třeba dát pozor zejména, když řežete velké archy pro silnější notesy a knihy.

My začneme s malými tenkými notýsky.

Připravte si alespoň 5 stejně velkých archů papírů velikosti, jakou preferujete. Plus tvrdší barevný papír na obálku - ten by měl být ideálně o 2 mm delší. Pět připravených archů jednotlivě přeložte přesně napůl. K tomu využijte dřevěnou špachtličku, kterou přejedete přes přehnutý hřbet papíru. Knihaři používají nástroj "kostici". Po přeložení archů tedy budeme mít připraveno 10 stran do notýsku + obálku.


JEHLA A NIT

Pořiďte pro děti v galanterii tupé vyšívací jehly. Na šití notýsků můžete použít hladkou pevnou nit (knihařskou), ale postačí i tenká barevná bavlnka typu Perlovka (né tlustá Moulinka). Před šitím je dobré bavlnku či nit projet přes kousek včelího vosku. Bude se vám s ní lépe šít.


VAZBA

Podle velikosti notýsku se rozhodneme pro typ vazby. Na obrázku níže najdete tři druhy vazeb a to: 3, 4 a 5 dírek s uzlíkem uvnitř. Pro malé notýsky se hodí spíše menší vazba, zatímco větší notesy budou pevnější s vazbou na více dírek.

Jaký typ notýsku budete šít?


1. Malý kapesní notýsek

Na malý notýsek použijeme tu nejjednodušší a pěknou pevnou vazbu na 3 dírky. Všechny připravené přeložené listy včetně obálky sesaďte do sebe a notes rozevřete. Na prostřední list si naznačte 3 dírky (vlastně rozdělte délku na čtvrtiny). Pouřijte pravítko a tužku nebo pro děti vyrobte šablonku. Jednoduše vezměte proužek papíru stejně dlouhý jako notes a přeložte jen 2x napůl. Vzniknou vám 3 sklady, kde budou dírky. Je dobré notýsek trochu sklepnout o stůl na spodní hranu a vyrovnat. Pak propíchněte najednou všechny listy podle znamének nebo šablony šídlem a udělejte 3 dírky pro šití. Při propichování šídlem podložte papíry podložkou např. z kartonové krabice.

A jdem na šití. Navlékněte do jehly a uzlík nedělejte. Postupujte podle fotky níže tj. první vpich udělejte zevnitř notýsku ven prostřední dírkou. dovnitře se vraťte jednou z bočních direk dovnitř a zase ven druhou boční dirkou. Prostřední dirkou se pak vrátíte zpátky dovnitř notýsku a přes prostřední dlouhý steh uvážete oba konce uzlíkem. Knihvazači používají plochý ambulantní uzel. Nechte alespoň 2 mm dlouhé konce a zastřihněte.

 

2. Větší sešit s ozdobami

U větších sešitků můžete použít všechny tři vazby na fotce níže s uzlíkem uvnitř. A pohrát si můžete i s obálkou různé velikosti. Pokud použijete velmi dlouhý papír, vyjde vám i na kapsičku. Jednoduše konec (nebo oba konce) přeložíte dovnitř na velikost notesu. Uvnitř tak vzniknou kapsy na zakládání vnitřních listů notesu. Kapsu ale také můžete dole a nahoře slepit a vkládat volné papírky. 

Další možností je použít jednoduché šití s ozdobou na konci (jak vidíte na fotkách s dětmi). Zde začnete šít od spodní dírky zevnitř ven cikcak, přes horní stranu notesu opět cikcak dolů. Na spodní konce nití můžete navázat ozdoby, korálky, rolničky, střapečky atd. Tento způsob je pěkný a děti jej mají rády, ale není tolik pevný jako vazby s uzlíkem uvnitř.


Tlustší notýsky můžete převázat kloboukovou gumičkou, aby se nerozevíraly a udržely dovnitř vložené cennosti.

 

 























VYTISKNOUT AKTIVITU

KOMENTÁŘE

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat


Zatím nikdo nic nenapsal ...
O NÁS / BLOG / FOTOGALERIE / OBCH.PODMÍNKY (c) 2014 - 2024 testovanonadetech.eu
MEDIA / PARTNEŘI / PODMÍNKY UŽITÍ / KONTAKT grafika: vatiklan.cz
Barion