NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY    KONTAKT REGISTRACE  KOŠÍK  PŘIHLÁŠENÍ
Facebook Instagram Pinterest Tiktok Youtube Linkedin

TIPY

SOUTĚŽE (49)

Na výlet (27)

Na hřiště (3)

Za kulturou (34)

Jemná motorika (1)

Na kafíčko (4)

Do restaurace (1)

Na čtení (52)

Doporučujeme (37)

Domácnost (2)

Na koupání (4)

Život s dětmi (18)


IQ HRY

VÝTVARKA

RECEPTY

TESTOVÁNÍ

KE STAŽENÍ



AKTUALITY


OTESTOVÁNO BOLL
12.05.2022


Testování Boll
04.08.2021

více aktualit ...
Autor: petra TND

DĚTSKÉ KOLO WOOM - LEHKÉ DRANDĚNÍ

Jízdní kolo Woom u nás testují ti nejmenší členové klanu. Přečtěte si náš názor na kolo, jaké vidíme klady a zápory my rodiče a co na to děti. Lehká kola Woom otestovala pětiletá dvojčata a své postřehy pro vás sepsal jejich tatínek.

Woom je rakouská značka, která vyrábí dětská jízdní kola všech velikostí včetně odrážedla pro nejmenší bikery s označením Woom 1 až Woom 6 dle věku dítěte.  K testování jsme měli model Woom 3 s velikostí kol 16" pro děti ve věku 4-6 let a model Woom 4 s velikostí kol 20"pro děti ve věku 6-8 let.

Na první pohled kola zaujmou svou jednoduchostí, kvalitním minimalistickým zpracováním a velmi dobrou geometrií, díky které se dítě při jízdě nehrbí. Na ten druhý zjistíte jeho velkou výhodu a to je jeho nízká váha. Ta je oproti ostatním výrobcům a to především u menších modelů, minimálně o třetinu níž, což  hlavně pro malé děti znamená úplně jiný přístup a vztah ke kolu.

Při manévrování se s kolem neperou a dokonce ho unesou. Nemají problém ho zvednout. To dává dítěti větší jistotu a neodrazuje ho to. Kolo se stává přístupnější. Všechny modely jsou nabízeny asi v pěti jednoduchých základních barevných variantách. Tyto kola jsou prostě ergonomicky stavěná pro děti a jak tvrdí sám výrobce, kolo Woom je z 85% sestaveno z vlastních komponentů určených právě pro děti svou velikostí a užitností. A to lze jen potvrdit.

Woom 3

Rám je lehký vyrobený z vysoce kvalitně zpracovaného hliníku AA-6061, dvakrát tenčené bezešvé trubky. Váha tohoto typu je 5,7 kg s pedály (tabulka níže ukazuje váhu bez pedálů). Geometrie rámu má nízké těžište pro větší stabilitu a jistotu z jízdy. Sedlo je argonomicky tvarované specifické pro daný věk. Řídítka tvaru BMX s možností nastavení sklonu pro vyšší pohodlí jezdce. Pneumatiky mají univerzální tloušťku a vzorek. Převod je lehký, idealní pro danou věkovou skupinu k vyšlápnutí i menších kopců.

Velkou výhodou k naučení správných návyků je dle mého názoru použití dvou pákových brzd na řídítkách, tak jak tomu bývá běžně u větších modelů. Nebrzdí se zde sešlápnutím pedálů dozadu. K tomu slouží barevné rozlišení pák brzd a brzdových patek pro snadné rozeznání přední a zadní brzdy. Malé dítě, které ještě nemá plně osvojeno, jaká je levá a pravá ruka, se rychle zorientuje, že zadní brzda je zelená a přední černá a tím se lépe naučí jakou má kdy a jak používat. Brzdové patky jsou vpředu tvrdší a vzadu měkčí pro lepší plynulost brzdění. Páky brzd jsou vyrobené právě na velikost dětské ruky v daném věku. Jejich vzdálenost od řídítek (gripu) jde rychle a bez použití nářadí upravit podle délky prstů k jistému, rychlému a bezpečnému uchopení. Řidítka a gripy jsou samozřejmě taky ergonomicky upravené pro dětskou ruku v daném věku. Při takto propracovaných a dobře nastavitelných brzdách a úchytu se nemusíte bát, že vaše dítě bezpečně nezastaví. Z vlastní zkušenosti vím, že malým dětem to vyhovuje víc a rychleji si na to zvykají než na prošlápnutí pedálů dozadu. Jak jsou malí, tak nemají ještě takovou sílu na silové prošlápnutí pedálů dozadu a nebrzdí s takovou razancí.  Je to zřejmě věc názorů, ale moje děti prošly obojím a toto jim vyhovuje více a naučili se s tím hned a vidím velký rozdíl v jistotě zastavit a rychle zareagovat. 

Za zmínku stojí i reflexní proužek na pneumatikách kol nahrazující odrazky v drátech kola a velmi sofistikovaně propracovaný kryt řetězu. Žádná obří plastová krabice, ale tenký plastový plášť pohybující se s řetězem. Obě tyto vychytávky jsou použity až u posledního ročníku 2019, předchozí ročníky měly jen krytý převodník (používáno u větších modelů) a odrazky, což ovšem ničemu nevadilo. 

Jak vidí své kolo naše čtyřletá dvojčata jezdící na Woom 3:

Káča: Mě se líbí, že můžu šlapat volně dozadu a že je žlutý. A taky, že rychle nastavíme sedátko, když je potřeba. A že ho sama vynesu do schodů.

Bára: Já jsem ráda, že není těžké, jako to staré. A že má dvě brzdy na řídítkách, jako má Klárka (starší dcera). A že je fialový.

 

Woom 4

Tento model je prostě větší brácha Woom 3. Materiál a zpracování pochopitelně stejně kvalitní, a geometrie uzpůsobená dětem vyššího věku. Oproti Woom 3 modelu zde už najdete rovná řídítka, respektive tzv. vlaštovky, používaná na horských kolech, s brzdovými pákami tentokrát už bez barevného rozlišení (zde už se má za to, že v tomto věku 6-8 let má dítě plně osvojeno rozlišení pravé a levé strany). Taktéž přibyla přehazovačka s řazením na gripu (tzv. gripshift) s osmi převody. Nehledejte zde odpruženou přední vidlici. Ta je pevná vyrobená z chrom molybdenové oceli, stejně jako u všech modelů Woom.  A myslím, že je to jedině dobře pro dětská jízdní kola.  Váha je skvělých 7,8 kg i s pedály. Jinak opět univerzální šířka a vzorek pneumatik. 

Obecně si myslím, že jízdní kola Woom mají velmi slabou konkurenci hlavně v malých modelech do velikosti 16". Pokud chcete kolo, které bude vaše dítě bavit a naučí se na něm správné návyky brždění, unese ho a nebude se na něm křivit, pak je jasnou volbou Woom. Navíc si tyto modely udržují svou cenu i jako bazarové kusy. U vyšších velikostí kol 20" a 24" už konkurence narůstá, ale stále neuděláte chybu s výběrem kola Woom. 


Další ukázka a recenze kola Woom 4.

Přehled kol Woom.

Jak vybrat správnou výšku kola?







VYTISKNOUT AKTIVITU

KOMENTÁŘE

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat



knihomilka
máme taky woom a je super!
24.06.2021 17:49

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT

O NÁS / BLOG / FOTOGALERIE / OBCH.PODMÍNKY (c) 2014 - 2024 testovanonadetech.eu
MEDIA / PARTNEŘI / PODMÍNKY UŽITÍ / KONTAKT grafika: vatiklan.cz
Barion