NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY    KONTAKT REGISTRACE  KOŠÍK  PŘIHLÁŠENÍ
Facebook Instagram Pinterest Tiktok Youtube Linkedin

TIPY

SOUTĚŽE (49)

Na výlet (27)

Na hřiště (3)

Jemná motorika (1)

Za kulturou (34)

Na kafíčko (4)

Do restaurace (1)

Na čtení (52)

Doporučujeme (37)

Domácnost (2)

Na koupání (4)

Život s dětmi (18)


IQ HRY

VÝTVARKA

RECEPTY

TESTOVÁNÍ

KE STAŽENÍ



AKTUALITY


OTESTOVÁNO BOLL
12.05.2022


Testování Boll
04.08.2021

více aktualit ...
Autor: petra TND

HURÁ NA KOLO!!!

Co se týče cyklistiky, jsme trochu pohodáři a popravdě trochu i lenoši :-) My tak spíš tvořeníčko, pečení, zpívání a hry. Ale toto léto bude zlomové, přátelé. Matilda odkládá kolobrndu a vyráží na pořádném kole! Míra si naopak velkou koloběžku koupil, aby dětem stačil. A u Dáši, tam už je „na kolečkách“ celá rodina. Olí je dohání na odrážedle a střídá to s koloběžkou. A já? Zdá se, že zůstanu u focení a jízdy pohotovostním občerstvovacím vozem :-)

Hurá na kolo!

Výběr kola

Vybrali jsme, myslím, to nejlepší kolo, co jsme mohli. A byla to dobrá volba, takže se o tip rádi podělíme. Pro Matildu láska na první pohled, krásné červené kolo Woom! A pro mě, kromě opravdu šikézního designu kola od německého výrobce, ergonomických vychytávek, to je hlavně fakt, že jde o ultra lehké dětské kolo (váží jen 7,8 kg), pro děti bezpečné a pohodlné na manipulaci. Zároveň je bytelné, aby odolalo i divoškám, jako je Maty. Další výhodou je vysoký posez, který je prima pro snadnější učení držení rovnováhy. Kolo má super vychytávku „proti padání řetězu“, což při vzpomínkách na dětské vyjížďky dost oceňuji. Woom má kromě nastavení sedla i možnost nastavit řídítka. O pár centimetrů můžete vyladit vzdálenost pro paže a sklon řídítek pro větší komfort těla. Ve výbavě jsou dvě brzdy a kvalitní přehazovačka Shimano. Za mě tedy spokojenost a velké díky pánům z Cyklospeciality.cz, kteří vše vysvětlili, poradili a pomohli s nastavením kola. Maty na kole v podstatě začínala a rozjezdila se na Woomu během jednoho dne.

Připojuji článek: Jak správně vybrat výšku kola.

Díky našim cyklistickým objevům připojuji pár postřehů, vychytávek a tipů. Třeba se někomu z vás budou nyní na slunečné vyjížďky s dětmi hodit. A já budu také moc ráda za vaše tipy do komentářů, například kam na vyjížďku!

 

1) Jak učit dítě jezdit na kole
2) Jak nastavit správně výšku kola
3) Vybavení dětského kola
4) Svačinky na cesty


............................................................................................................

1) Jak učit dítě jezdit na kole

Trénink na odrážedle, tříkolce, koloběžce i kole s přídavnými kolečky

Je prima, když si dítě může vyzkoušet různorodost pohybů na mnoha typech „strojů“.  Žádný z nich nezavrhuji. Vždyť lidé jsou různí a jejich způsob učení se také liší. Někteří malí draci se naučí na kole rychle, jiní potřebují čas. Jedni jsou sportovně nadané, jiní s horší koordinací pohybů. Co je ale společné pro všechny je radost a hravost, kterou jízda na kole nabízí, a kterou bychom měli udržet.  

Většina dětí začíná na odrážedlu ještě s plenkou. A to je prima. Nebojí se, objevují vše s radostí a zvládají to intuitivně, bez vysvětlování a námahy. Tříkolka jízdu zajímavě posouvá o šlapky a pohon kupředu. Jednostopé odrážedlo zase vybrušuje rovnováhu, zatímco se dítě jistí nohama na zemi. Když přijde na řadu kolo, nejistým dětem mohou ulevit přídavná balanční kolečka, aniž by ztratily radost z jízdy na „velkém kole“. Jízda s kolečky Matildu bavila a občas si na sedátko vzadu posadila i menší ségru a to byla jízda! S kolečky dítě cítí jistotu, zdokonalí schopnost šlapat, řídit, méně udržovat rovnováhu. My jsme nijak nespěchali, ale věřím, že jiní rodiče raději některé body jako tříkolku a balanční kolečka přeskočí a zdatné děti po získání rovnováhy na odrážedle rychle přechází na kolo.

A teď konečně: Hurá na kolo!

Před tím než půjdete na trénink, dejte se do pohody :-) Dítě by mělo být natěšené, odpočaté, vyčůrané, najedené a napité. Nejprve vyberte vhodné klidné místo bez aut a provozu, ideálně dlouhá rovná trať (např. nefrekventovaná cyklostezka). Žádný kopec, spíš rovinka nebo i mírně dolů. Potřebujete rozjezd, rychlost, při které se lépe drží rovnováha a delší trať. Potřebujete se soustředit na jízdu, ne na okolí, zatáčky a překážky. Trochu si zaběháme. Vysvětlete dítěti rozjezd, tedy jedna noha na zemi, druhou posunout šlapku nahoru a připravit nohu na ní na sešlápnutí a rozjezd. Dítě můžete přidržovat rukou za sedadlo nebo záda, popostrčit a běžet vedle něho, než chytne rovnováhu. Poskytněte mu asistenci a buďte celou dobu jízdy poblíž. Dejte mu oporu i důvěru. Nedržte kolo za řídítka. Ruka na zádech uprostřed působí na dítě velmi příjemně. 

Až ke krtkovi! Motivujte a chvalte. Je prima si z tréninku udělat zábavu a tak třeba označte předem úseky trasy nějakými body, například křídou namalujte na silnici čáry s čísly 1-10 nebo na úseky posaďte oblíbené plyšáky, jako my. Každý zvládnutý ujetý úsek tak bude o to jásavější. Fajn motivací může být na začátek i starší kamarádka, která už kolo ovládá.

Vysvětlete, jak zabrzdit. Ať už máte kolo s brzdou protišlapem nebo už s pákovými dvěma brzdami, jako my, je pro dítě jistotou hned od začátku ovládat zastavení kola. Přední brzda přibrzdí, zadní brzda zabrzdí.

Trénujte krátce. Čím jsou děti mladší, tím kratší je doba, během níž se dokážou soustředit na učení nových věcí. Proto by první pokusy měly trvat klidně jen 10 minut. Skončete v dobrém, kdy máte s dítětem radost ze zážitku a budete se těšit na další jízdu.

Dál už s dítětem plánujte společné výlety, cesty do školky a školy, na chalupě k rybníku, na zmrzlinu… to u nás zabírá nejvíc :-)

 

2) Jak správně nastavit výšku kola

Kolo by pro dítě mělo být snadno ovladatelné a bezpečné. Pro začátečníka je tedy vhodné vybrat odpovídající kolo, né velké. Pro jistotu dítěte je důležité, aby dosáhlo pevně na zem a pevně drželo řídítka, aby nebylo zbytečně našponované v předklonu na velkém rámu. Výšku sedadla kola byste měli nastavit tak, aby při sedu na kolo dítě bez námahy a naklánění dosáhlo na zem. Noha na šlapce při nejdelším pohybu by měla být mírně pokrčená. Řídítka pohodlně do úchopu a sed spíše vzpřímenější. Lehké kolo se dětem snáze ovládá.

 

3) Vybavení dětského kola

Samozřejmě helma, odrazky, pro první jízdy a klid začínajícího cyklisty klidně chrániče na kolena, cool pocit zaručí rukavice, pro klid rodičů stojánek na kolo :-), držák a lahev na pití, brašna na sváču.

 

4) Svačinky na cesty

Pití (kvalitní lehká lahev, jak Matilda říká „butilka“) - náplň ideálně voda, voda s citronem.
Svačinka  - doporučuju např. naše oblíbené MrkvánkyDomácí sůši na cesty nebo Medvídky, porcička ovoce a zeleniny.

 
















VYTISKNOUT AKTIVITU

KOMENTÁŘE

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat



petra
Daszo, Cyklospeciatity mají krásný vychytávky. Na rukavice mrknu, díky za tip. My se rozplýváme nad těmi božími zvonky na kola a fakt nevíme, které vybrat :-D
13.06.2018 16:32


petra
Jojo dazso, my jsme hodně zvažovali jestli pořídit 20 nebo 24, ale tím, že Matilda opravdu začínala, rozhodli jsme se pro menší aktuální k její výšce. A za rok, dva, až budeme pořizovat větší, tohle parádní kolo počká na mladší Olí :-) Sedátko teď máme výš, na fotkách je opravdu první jízda a Mati chtěla pořádně došlápnou na zem...
13.06.2018 00:36


dasza
Woom je super...jen matilda uz by potrebovala dat vys sedatko(dyt ma kolena az u riditek..) a dle jeji vysky uz bych zacla pokukovat po 24...ta 20ji bude za chvili mala;))) jinak my woom taky zkouseli.pak vyhrala jina znacka..ale cyklospeciality milujeme.mame od nich rukavice atd;)))
11.06.2018 13:30

O NÁS / BLOG / FOTOGALERIE / OBCH.PODMÍNKY (c) 2014 - 2024 testovanonadetech.eu
MEDIA / PARTNEŘI / PODMÍNKY UŽITÍ / KONTAKT grafika: vatiklan.cz
Barion