NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY    KONTAKT REGISTRACE  KOŠÍK  PŘIHLÁŠENÍ
Facebook Instagram Pinterest Tiktok Youtube Linkedin

RECEPTY

Polévky (13)

Pomazánky (9)

Saláty (4)

Bezmasá jídla (28)

Jídla z masa (4)

Dezerty (47)

Cukroví (22)

Nápoje (7)

Domácí pečivo (11)

Ingredience (2)

Ostatní (3)

Články (4)

Zavařování (2)


IQ HRY

VÝTVARKA

TIPY

TESTOVÁNÍ

KE STAŽENÍ



AKTUALITY


OTESTOVÁNO BOLL
12.05.2022


Testování Boll
04.08.2021

více aktualit ...
Autor: dasa TND

GHÍ - ZLATO V KUCHYNI

Ghí- exotická ingredience? Kdepak! Staré dobré známé přepuštěné kravské máslo:-) U mě v kuchyni je to takové tekuté zlato, které lze připravit do zásoby a máte ho pořád po ruce.

Přepuštěné máslo se připravovalo již v dávných dobách, protože nebyly lednice. Vydrží vám totiž  dlouhé měsíce jen v mírném chladu a suchu. Pokud totiž máslo přepustíme, zbavíme se mléčné složky, která způsbuje žluknutí másla.

Díky tomu má také ghí vyšší kouřový bod než máslo klasické.  Je to bod, při kterém se tuk začně přepalovat. Proto ho klidně můžete použít na smažení, ale i přípravu polévek, omáček nebo dokonce i sladkého pečiva. U nás na webu najdete  i  recepty na cukroví, při kterém jsme ghí použili a byla to fakt lahoda! Ghí dodá pokrmům totiž úžasnou vůni a jemnost.

Díky absenci mléčné bílkoviny ho lze pužít i při alergii na mléčné výrobky.

Budeme potřebovat:

  • 4 ks klasického másla po 250g
  • hrnec se silným dnem
  • jemné sítko
  • plátýnko na konečné scezení

Postup:

Máslo dejte do hrnce a pozvolno rozehřívejte až do okamžiku, kdy se začne vařit. Nikam opravdu neodbíhejte, aby se máslo nezačalo připalovat a hnědnout. To je nežádoucí. V okamžiku varu ihned zmírníme teplotu na co nejméně to jde. Já používám takovou vychytávku do kuchyně. Jmenuje se to rozptylka a používá se to u plynových sporáků.

Po čase se na povrchu másla začně tvořit bílá pěna, kterou opatrně sbíráme sítkem. Ghí vařte do doby, dokud se stále tvoří pěna - bílkovinná sraženina. Délka varu je odvislá od množství použitého másla na začátku. Když budete pracovat s 1 kg máslo,čisté ghí získáte přibližně po 0,5 hodině vaření. Když jsem si například já na vánoční cukroví připravovala větší množství ghí, pracovala jsem se 3 kg másla, a přepuštění trvalo více jak 3 hodiny:-)

Pokud se už netvoří pěna, vypneme plotýnku. Připravíme si sklenici, do které chceme ghí uskladnit a přes plátýnko přecedíme. Barva ghí by měla být žlutá až zlatavá a čirá :-) Necháme otevřené vychladnout. Skladovat můžete v chladnu ve spíži a nebo jako já v lednici. Pokud uchováváte ghí v lednici tak ale počítejte s tím, že tam parádně zatuhne, takže se pak trošku špatně nabírá lžící na vaření :-) Pokud potřebujete větší množství, tak prostě sklenici lehce nahřejte, kvalitu nijak nezničíte.

 A protože se snažím v kuchyni vyhazovat co nejméně, sebranou pěnu používám různě. Hodím ji třeba do polívky, nebo zamíchám k podušené zelenině a taky třeba tím zjemním obilnou kaši:-) 

 

 





VYTISKNOUT AKTIVITU

KOMENTÁŘE

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat



strazp
já jsem jednou Ghí dělala,ale ve spíži mi pak zplesnivělo. NEvím,kde se stala chyba,ale od dalších pokusů mě to odradilo,protože i samotné kvalitní máslo je drahé.
05.12.2015 14:34


JankaAnna
Přepuštěné máslo si uchovávala moje prababička (na rozdíl od másla vydrželo i bez chlazení, neb prababička neměla ledničku:)). A tak i já, ve stopách prababičky Anny, přepuštěné máslo pravidelně dělám (vždy z kila másla). Vždy plánuji vaření krémových polévek nebo zapékané bašty, abych ani sebranou smetanu nevyhazovala. Stejně tak, jak to dělávala i moje prababička a babička (obě zažily válku). Když přišlo do "módy" ghí, musela jsem se bavit na tom, jaká že je to "novinka":):):) Dobrou a zdravou chuť všem!
01.04.2015 07:28

O NÁS / BLOG / FOTOGALERIE / OBCH.PODMÍNKY (c) 2014 - 2024 testovanonadetech.eu
MEDIA / PARTNEŘI / PODMÍNKY UŽITÍ / KONTAKT grafika: vatiklan.cz
Barion