NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY    KONTAKT REGISTRACE  KOŠÍK  PŘIHLÁŠENÍ
Facebook Instagram Pinterest Tiktok Youtube Linkedin

RECEPTY

Polévky (13)

Pomazánky (9)

Saláty (4)

Bezmasá jídla (28)

Jídla z masa (4)

Dezerty (47)

Cukroví (22)

Nápoje (7)

Domácí pečivo (11)

Ingredience (2)

Ostatní (3)

Články (4)

Zavařování (2)


IQ HRY

VÝTVARKA

TIPY

TESTOVÁNÍ

KE STAŽENÍ



AKTUALITY


OTESTOVÁNO BOLL
12.05.2022


Testování Boll
04.08.2021

více aktualit ...
Autor: gabriela TND

SIRUP Z ČERNÉHO RYBÍZU

Léto je pro nás znamením výroby domácích sirupů a tento z černého rybízu je u nás zavedenou značkou :-) Moje babička ho vařila, ještě když jsem byla malá holka, a proto mi to nedá a musím jej vařit také. V létě osvěží, v zimě dodá potřebné vitamíny.

Potřebujeme:

  • černý rybíz
  • cukr (poměr 3:2 ovoce:cukr)

Postup:

Otrhaný černý rybíz obereme a opláchneme. Necháme jej ve větším hrnci, rozmačkáme a zalijeme vodou tak, aby byl všechen rybíz ponořený. Přikryjeme a necháme alespoň 12 hodin (ideálně 24 hodin) v klidu – teplejší místo nevadí.

Druhý den si připravíme gázu (nebo třeba čistou dětskou bavlněnou plínku – čtvercová), přes kterou budeme rybíz mačkat do čistého hrnce. Ideální je si připravit naběračku, kterou si vždy část přendáme do gázy, vymačkáme veškerou šťávu, která jde a odpad dáme bokem. Takhle postupujeme, dokud nevymačkáme vše co jde.

Následuje vaření – odměříme si alespoň zhruba, kolik litrů jsme vymačkali a podle toho si připravíme cukr. Takže třeba na  1 l šťávy vyjde zhruba 700 g cukru. Vaříme dokud nezačne šťáva vřít, občas mícháme, aby se cukr rozpustil a také sbíráme pěnu, která se objevuje (můj tip – ze sebrané pěny si můžete uvařit marmeládu, stačí jen nechat ještě chvíli povařit a nechat zhoustnout – černý rybíz obsahuje velké množství pektinu, takže není potřeba žádný přípravek na želírování).

Jakmile začne šťáva vřít, nechte táhnout ještě dalších 20 minut, potom odstavte z plamene. Nechte 15 minut stát, přichystejte si kvalitně vymyté sklenice a trychtýř. Pak už stačí jen přelít hotový sirup do sklenic a položit je naležato. 


VYTISKNOUT AKTIVITU

KOMENTÁŘE

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat


Zatím nikdo nic nenapsal ...
O NÁS / BLOG / FOTOGALERIE / OBCH.PODMÍNKY (c) 2014 - 2024 testovanonadetech.eu
MEDIA / PARTNEŘI / PODMÍNKY UŽITÍ / KONTAKT grafika: vatiklan.cz
Barion