NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY    KONTAKT REGISTRACE  KOŠÍK  PŘIHLÁŠENÍ
Facebook Instagram Pinterest Tiktok Youtube Linkedin

RECEPTY

Polévky (13)

Pomazánky (9)

Saláty (4)

Bezmasá jídla (28)

Jídla z masa (4)

Dezerty (47)

Cukroví (22)

Nápoje (7)

Domácí pečivo (11)

Ingredience (2)

Ostatní (3)

Články (4)

Zavařování (2)


IQ HRY

VÝTVARKA

TIPY

TESTOVÁNÍ

KE STAŽENÍ



AKTUALITY


OTESTOVÁNO BOLL
12.05.2022


Testování Boll
04.08.2021

více aktualit ...
Autor: gabriela TND

ŽITNÝ KVÁSEK - POSTUP

Možná to také znáte. Rádi by jste doma také pekli kváskové pečivo, ale chybí odvaha se pustit do kvásku. U nás to bylo stejné. Dvakrát jsem kvásek dostala, ale ani jednou nám doma déle nevydržel. Proto jsme se pustili do vlastního kvásku.

Spousta lidí si kvásek doma pojmenuje. Proč ne? Je to něco živého. My bychom jej tedy měli pojmenovat po mém tátovi, protože ten sebral první odvahu a s kváskem začal. Prvotně jsem se kvásku bála, ale nyní vím, že pokud se dodrží několik zásad, není to tak složité. A věřte mi, že za to chutné domácí pečivo to stojí. 

Potřebujeme:

  • chlebovou žitnou mouku
  • převařenou vodu
  • skleněnou nádobu, igelit, gumičku

Postup:

DEN 1. :

Připravíme si skleněnou nádobu (my zvolili skleněný džbán Ikea, můžete použít ale třeba 0,5l zavařovací sklenici). Nádobu musíme důkladně vymýt a nechat vysušit.

Používáme převařenou vychladlou vodu (vlažnou) a žitnou chlebovou mouku. Do sklenice dáme 3 velké polévkové lžíce mouky a 3 velké polévkové lžíce vlažné vody. Zamícháme a přikryjeme igelitem, do kterého propícháme pár dírek. Nádobu umístíme na teplé místo, kde není průvan. My jsme ji měli postavenou vedle krbu.

 

DEN 2.:

Zhruba po 24 hodinách od založení kvásek tzv. přikrmíme – přidáme 1 velkou lžíci žitné mouky a  lžíci vlažné vody. Promícháme, přikryjeme a opět postavíme na stejné místo.

 

DEN 3.:

Opět po 24 hodinách přidáme stejné množství jako druhý den, zamícháme a přikryté dáme na teplé místo. Kvásek již začíná “pracovat”.

 

DEN 4.:

Kvásek po každém dokrmení nabere na objemu a následně lehce “spadne”. Čtvrtý den opět dokrmíme stejným množstvím, promícháme a dáme zpět na teplé místo.

Čtvrtý den zhruba po 3-4 hodinách od dokrmení je kvásek připravený k použití při přípravě těsta. My jsme jej ještě nechali stát na teplém místě do dalšího dne.

 

DEN 5.:

Opět dokrmíme stejným postupem, promícháme, necháme 4 hodiny stát a poté jsme jej umístili do lednice.

 

POSTUP PŘI PŘÍPRAVĚ TĚSTA:

Kvásek máme v lednici. Pro běžné použití stačí v lednici nechat zhruba 3 lžíce a vždy před pečením kvásek nakrmit a poté opět 3 lžíce odebrat do lednice a takhle neustále dokola postupovat. Pokud delší dobu nepečeme, musíme jednou týdně kvásek dokrmit 1 lžící mouky a 1 lžící vlažné vody – necháme chvíli v teple a opět vrátíme do lednice.

My tedy ale máme v lednici nechané celé množství, ze kterého odebereme potřebné množství kvásku k pečení a jednou za týden dokrmíme.

 

RADY NA ZÁVĚR:

Chovejte se ke kvásku jako k živému “pokladu”, někteří si kvásek dokonce pojmenují.

Kvásek by měl být cítit po ovoci, ne po acetonu!

Nejdříve zkuste upéct třeba bagety, postupně se pak můžete pustit do chleba.

 

 



VYTISKNOUT AKTIVITU

KOMENTÁŘE

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat


Zatím nikdo nic nenapsal ...
O NÁS / BLOG / FOTOGALERIE / OBCH.PODMÍNKY (c) 2014 - 2024 testovanonadetech.eu
MEDIA / PARTNEŘI / PODMÍNKY UŽITÍ / KONTAKT grafika: vatiklan.cz
Barion