NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY    KONTAKT REGISTRACE  KOŠÍK  PŘIHLÁŠENÍ
Facebook Instagram Pinterest Tiktok Youtube Linkedin

RECEPTY

Polévky (13)

Pomazánky (9)

Saláty (4)

Bezmasá jídla (28)

Jídla z masa (4)

Dezerty (47)

Cukroví (22)

Nápoje (7)

Domácí pečivo (11)

Ingredience (2)

Ostatní (3)

Články (4)

Zavařování (2)


IQ HRY

VÝTVARKA

TIPY

TESTOVÁNÍ

KE STAŽENÍ



AKTUALITY


OTESTOVÁNO BOLL
12.05.2022


Testování Boll
04.08.2021

více aktualit ...
Autor: dasa TND

PERNÍČKY Z CELOZRNNÉ MOUKY

Klasika. Perníčky. Pečou se skoro v každé domácnosti na Vánoce nebo i na Velikonoce. Každý má ten svůj nej recept. My vám ale nabízíme verzi, kde jsou pouze rostlinné ingredience a není tam ani špetka cukru.

Igredience jsou na větší množství těsta, protože u nás se peče jak na zdobení stromečku tak na mlsání. Ale klidně udělejte poloviční nebo třetinovou dávku.

Potřebujeme:

  • 1200g celozrnné špaldové mouky (můžete namíchat 600g celozrnné a 600g bílé špaldové mouky)
  • 250g rostlinného tuku (kokosový,Provamel,Alsan) nebo klasického másla
  • 100ml oleje (kokosový, řepkový, slunečnicový..)
  • 600ml obilného sladu (ječmenného, rýžového nebo pšeničného) nebo o trochu méně obilného sirupu (rýžový, pšeničný)
  • prášek do pečiva bez fosfátů neboli vinný kámen
  • 2 - 3 kávové lžičky perníkového koření
  • 2 polévkové lžíce kakaa nebo karobu
  • 5 lžic kukuřičného škrobu
  • trochu citrónové a pomerančové kůry z bio citrusů
  • na vůni  a dle chuti mirin nebo rum (nemusí být) - můžete místo toho použít jablečný koncentrát

Postup:

 V jedné míse smíchejte dohromady mouku, prášek do pečiva, perníkové koření, kakao nebo karob, kukuřičný škrob a nastrouhejte trochu kůry z citrónu a pomeranče. V jiné míse promíchejte (třeba mixérem) mokré ingredience - tuk, olej, slad, mirin nebo rum. Poté vlejte k suchým ingrediencím a pořádně propracujte. Jelikož je to těsto z celozrnné mouky, chce to trošku delší čas, než se vše spojí. Pokud by se vám však těsto i po delším propracování drolilo, přidejte trochu vody nebo tuku. Pokud by bylo naopak lepivé, přidejte mouku. Zabalte do folie, a nechejte minimálně hodinu odpočinout. Ale nic nezkazíte, když ho necháte v lednici do druhého dne. Pak vyválejte plát a vykrajujte různé tvary, které pokládejte dostatečně od sebe na plech vyložený pečícím papírem. Pečte cca 10 minut na 175°C. Pozor, raději však troubu hlídejte, každá peče jinak. Vyndejte v okamžiku, kdy už perníčky trochu tmavnou na okrajích.

Zdobení:

Tyto perníčky na obrázku jsou zdobeny klasickou bílkovou-cukrovou polevou, jelikož jsou jen na ozdobu na stromeček. Bohužel jsem zkoušela kde co, ale na zdravější alternativu jsem nepřišla. Vše nemělo tu správnou konzistenci :-( Perníčky na jídlo buď necháváme bez zdobení, a nebo dáváme mandličku, oříšky...

EXTRA TIP: 

  • Obilné slady i sirupy seženete ve zdravé výživě nebo v e-shopech. Slady jsou zdravější oproti sirupům, protože obsahují více polysacharidů a ty vám tak nezamávají prudce s hladinou cukru v krvi. POZOR - sirupy jsou více sladivé než slady, tak stačí i měnší mnoštví a pak případně, pokud by těsto bylo moc tuhé přidat lehce oleje nebo tuku.
  • Mirin je rýžové víno, seženete ho ve zdravé výživě nebo ve speiálkách s asijskou kuchyní, případně v e-shopech.
  • Pokud neseženete perníkové koření, tak si udělejte směs mletého koření - skořice, koriandr, hřebíček, badyán, anýz, fenykl. Vše ve stejném poměru.
  • Tyto perníčky je potřeba nechat uležet min 2-3 týdny. Pokud je však chcete jíst dříve, přidejte do krabice s perníčky rozkrojené jablko a ony krásně změknou, nebo je promažte marmeládou a spojte.

 





VYTISKNOUT AKTIVITU

KOMENTÁŘE

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat



Veru
Pro Angeliku: http://svacinkyproancu.cz/melasovnicky
27.11.2016 20:30


Siskaborova
Dobry den,testo vypada nadherne v siskach, ale absolutne mi nejde vyvalet..drobi se..mate s tim stejnou zkusenost? A hlavne co s tim? Je mi lito to vyhodit:(al.
19.11.2016 11:11


Angelica190
Máte prosím někdo zkušenost i s bezlepkovou variantou ? Uvažuji že bych to vyzkoušela z Dowers Farm chlebové nebo Schar B Mix. Letos musím poprvé zmáknout Vánoce bez lepku, mléka, vejce (bez cukr jedem od narození syna) a zatím všechny recepty bez lepku co jsem našla mají vždy alespoň to vajíčko. Děkuji
25.11.2015 11:16

O NÁS / BLOG / FOTOGALERIE / OBCH.PODMÍNKY (c) 2014 - 2024 testovanonadetech.eu
MEDIA / PARTNEŘI / PODMÍNKY UŽITÍ / KONTAKT grafika: vatiklan.cz
Barion